Heikki Rinta-Rahko huomioitiin yrittäjäneuvoksen arvonimellä

Teksti: Miika Halmela / Kuvat: Eira Viitala

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi yrittäjäneuvoksen arvonimen pitkän uran optikkona tehneelle Heikki Rinta-Rahkolle. Kurikkalainen Rinta-Rahko tunnetaan myös läpi vuosikymmenien kestäneestä väsymättömästä yrittäjävaikuttamistyöstään niin paikallisella tasolla kuin valtakunnallisestikin.

Optikkopariskunta Heikki ja Anneli Rinta-Rahko aloittivat oman yritystoimintansa vuonna 1977. Ensimmäinen liike palveli asiakkaita Kurikassa, ja pian myös Ilmajoki ja Jalasjärvi saivat omat toimipisteensä. Optikkona Heikki Rinta-Rahko työskenteli omien sanojensa mukaan toiveammatissaan. Myös yrittäjäksi ryhtyminen oli selvää heti alusta lähtien. Rinta-Rahko näkeekin tuoreen arvonimensä olevan huomionosoitus ennen kaikkea yrittäjyyttä kohtaan.

– Enemmän tämä mielestäni kertoo arvostuksesta yrittäjäliikettä ja yrittäjäjärjestöä kohtaan. Tietysti kun näin kauan on mukana ollut, osan kunniasta ottaa itselleenkin. Onhan tuo hieno kiitos pitkän aikavälin työstä ja monenlaisesta tekemisestä, hän toteaa.

Yrittäjäneuvoksen arvonimi myönnettiin Rinta-Rahkolle 18.6.2021. Nimitystä oli mukana ehdottamassa myös NÄE ry. Varsinaista juhlatilaisuutta vietettiin Kurikan Kotiseututalolla 6.8.2021.

Merkkipaaluja ja muistoja

Pitkän uransa ja mittavan vaikuttajataipaleensa varrelta Rinta-Rahko haluaa nostaa esiin etenkin yhden merkkipaalun: yrittäjien uuden keskusjärjestön, Suomen Yrittäjät ry:n, perustamisen.

– Pitkän ja ison prosessin jäljiltä kaksi yrittäjien keskusliittoa lyötiin täysin yksimielisesti yhteen Finlandia-talolla 5.9.1995. Yrittäjäliike sai tällöin yhden voimakkaan äänen julkiseen keskusteluun. Kyllä se on se sykähdyttävin hetki.

Kollegoiden kanssa toimiminen, hallitus- ja järjestötyöskentely, kokoukset ja palaverit sekä erilaiset edustusmatkat toistuvat niin ikään Rinta-Rahkon puheissa hänen muistellessaan aikaansa optisen alan yrittäjänä ja vaikuttajana. Myös erilaisia hauskoja kommelluksia ehti sattua ja tapahtua vuosien varrella.

– Olimme optikkopäivillä. Siihen aikaan piilolinssit tekivät tuloaan Suomeen, joten kokeilimme sellaisen sovittamista istuvan puheenjohtajan silmään. Kokous oli alkamassa pian, mutta linssiä ei saatukaan äkkiä pois. Puheenjohtaja joutui sitten vetämään kokouksen ”toisissa silmin”, kun piilolinssillä ei nähnyt juuri mitään, Heikki Rinta-Rahko naurahtaa.

Töitä kannattaa tehdä tosissaan mutta hymyssä suin

NÄE ry:n roolin Rinta-Rahko näkee eri voimavarat yhteen kokoavana yhdistyksenä.

­– Tärkeää on pitää myös yksityisyrittäjyyttä sekä yrittäjien edunvalvontaa vahvasti mukana. Totta kai myös ammatti-ihmisten, optikkojen ja optometristien, työn pitäminen korkeassa kurssissa on hyvin oleellista. Se saavutetaan säännöllisellä työllä ja tulevaisuuteen näkemisellä.

Optisen alan yrittäjiä Rinta-Rahko kehottaa pitämään lipun korkealla. Koko ammattikunnalle hän haluaa lähettää iloiset terveiset.

– Niin järjestö- kuin optisen alan töitä on hyvä tehdä tosissaan, mutta hymyssä suin. Ikäluokkien erilaiset palvelutarpeet ovat jatkuvan muutoksen alaisia. Niihin uudistuneesti vastaaminen on reitti parempaan huomiseen.

Vasen takarivi: Kurikan Yrittäjien pj Eira Viitala, Suomen Yrittäjien pj Petri Salminen, Suomen Yrittäjien I varapj ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien pj Anne Niemi, edessä Anneli ja Heikki Rinta-Rahko

Yrittäjien asialla koko sydämestään

Kurikan Yrittäjien puheenjohtajan Eira Viitalan mukaan Rinta-Rahko on toiminut yrittäjien asialla sinnikkäästi ja aina täydestä sydämestään.

– Se taustavoimana toiminen ja edunvalvonta, jota emme yrittäjien arjen ja työn touhun keskellä edes välttämättä huomaa ajatella, ei aina ole ollut kiitollisinta työtä. On oltava vahva visio ja tahtotila mennä tekemään pitkäjänteistä tausta- ja vaikutustyötä. Heikin rooli on ollut niin suuri, että sitä on vaikea jopa hahmottaa. Itsekin ihan mykistyin, kun näin Heikin CV:n. Hänen vaikuttaja- ja yhdistystyönsä on ollut niin mahdottoman laajaa. Hänen vaikutuksensa näkyy paikkakunnallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti, Viitala sanoo.