SILMO-messuilla katsottiin optisen alan tulevaisuuteen

Teksti: Kirsi Heino Kuvat ja videot: SILMO

SILMO-messuilla saattoivat optisen alan ammattilaiset vihdoin kokoontua yhteen esittelemään ja tutustumaan tuoteuutuuksiin niin teknologian kuin muotoilunkin saralta. Optometristi Kirsi Heino kertoo messuterveiset Pariisin syksystä.

Optisen alan SILMO Paris -ammattilaismessut järjestettiin taas parin vuoden tauon jälkeen syyskuussa. Paikalle saapui yli 500 näytteilleasettajaa, vaikka useita tahoja jättäytyi poiskin vielä epävarman pandemiatilanteen takia.

Erityisesti alan tulevaisuuteen katsottiin SILMO Next -osastolla, jonka mottona oli ”Towards a techno-responsible future of eyewear and optics”. Painotusalueita olivat materiaalien ja niiden valmistusmenetelmien ekologisuus, kehysten ja silmälasilinssien älyteknologia sekä kasvojen 3D-kuvantamisteknologia.

Älyteknologian eri muodot eivät enää ole vain tulossa optiselle alalle vaan ovat jo monen yrityksen tarjoamaa arkipäivää. Kuluttajan verkkoasioimista helpottavia sovelluksia löytyy useita erilaisia. Yhä enenevässä määrin koko silmälasipaketin voi ostaa verkosta astumatta kertaakaan kivijalkamyymälään. Näöntutkimukset voidaan tehdä kokonaan tai osittain kohtaamatta lainkaan optometristia. Tarvittaessa asiakas voidaan ohjata optometristin etävastaanotolle.

Kuluttaja voi rauhassa kotisohvallaan valita omaan maailmankatsomukseensa sopivan yrityksen, jonka tuotteet ovat esimerkiksi täysin ekologisia. Kuluttaja tekee myös näöntutkimuksen verkossa ja on kenties etäyhteydessä optometristiin, joka viimeistelee lasimääräyksen. Silmälasipaketti saapuu kotiovelle parissa viikossa. Kuluttaja siis määrää tahdin; kenen tuotteita, milloin ja mistä ostetaan.

SILMO D’or -palkinto silmäystävällisille VR-laseille

Vuonna 2019 Pariisin SILMOssa sai alkunsa SILMO Hackathon, jossa media- ja tiedekoulu Leonard de Vincin interaktiivisuuden ja tuotesuunnittelun diplomiopiskelijat sekä optisen alan ammattilaiset yhdistävät voimansa 48 tunniksi. Hackathonissa keskitytään optisen alan tulevaisuuteen kolmessa aihepiirissä, joita ovat ekologisuus, sosiaalinen vaikuttavuus ja teknologia.

Tänä vuonna Hackathonissa syntyneistä ideoista SILMO D’or -palkinnon saivat kiinalaisyritys Therappyn (therappy.io) VR-lasit. Niillä pelataan videopelejä, jotka harjoittavat silmiä ja Therappyn mukaan korjaavat myopiaa. Therappy sai hankkeeseen mukaan myös Kiinan terveysviraston. Nämä VR-lasit poikkeavat muista pelimahdollisuuksia tarjoavista virtuaalilaseista siten, että niiden peleissä kuvataan onnellisempaa ja puhtaampaa maailmaa ilman väkivaltaa. Therappy halusi saada Kiinan markkinoille videopelejä, joiden vuoksi ei tarvitsisi altistua väkivaltaiselle kuvavirralle ja rajoittaa ruutuaikaa, kuten Kiinassa on nyt tehty – vaan joilla olisi myönteisiä terveysvaikutuksia niin henkisesti kuin fyysisestikin.

SILMO D’or palkintojenjako.

Muita Hackathon-projektien innovaatioita

Mielenkiintoisia Hackathonin tuottamia ideoita olivat myös Optisin The Optis – Your Glasses sekä Mondoptican ekologisesti valmistettujen silmälasien kierrätyspalvelu. Optis on merijätteenkeräysprojektin myötä perustettu yritys, joka alkoi kierrättää meristä kerättyä jätettä tehden siitä 3D-printtaukseen soveltuvaa tulostuslankaa. EU-rahoituksen avulla Optis rakensi tuotantolinjan, jossa raakamateriaalista eli meristä kerätystä jätteestä valmistetaan lopputuotteena silmälasikehykset. Optisilla on mobiilisovellus, jonka avulla kehyksiä voi sovittaa kasvoille ja näin valita helposti videokuvaa katsellen itselleen sopivat kehykset.

Mondoptican opiskelija-ammattilaistiimi ideoi palvelun, jossa kuluttaja ostaa 3D-printatut ekologiset silmälasit, joiden kehysten valmistuksessa ei synny hukkamateriaalia. Kun ensikuluttaja ei enää halua käyttää laseja, ne voi palauttaa Mondopticaan, joka toimittaa ne Intiaan seuraavalle käyttäjälle. Myös Mondopticalla on älypuhelimeen ladattava applikaatio, jonka kautta voi valita oman ”silmälasiparinsa”. Kun silmälasit ovat saapuneet perille Intiassa odottavalle käyttäjälle, lähettää sovellus kuluttajalle kuvan uudesta käyttäjästä silmälasit päässä. Näin ensikuluttaja näkee, miten silmälasit ovat saaneet uuden elämän Intiassa.

Tulevaisuus on kierrätyksessä ja ekologisissa materiaaleissa

Ekologisuus kuuluu olennaisena osana nykypäivään, ja optisen alan tuotevalmistajat ovat siihen myös resurssoineet. Ekologisia materiaaleja valmistetaan sekä kierrätysmateriaaleista että kasviperäisistä aineista kuten kasviselluloosasta. Kasviperäisten materiaalien hyvä puoli on biohajoavuus, eli ne voidaan kompostoida ja käyttää sitten uusien kasvien kasvattamiseen. Lisäksi niiden hiilijalanjälki on usein melko pieni tai olematon. Kierrätysmateriaalien avulla saadaan maapallon valtavaa muovijätteen määrää taas uusiokäyttöön, ja kierrätyksen ympärille onkin rakentunut hyvin toimivaa kehysmateriaalituotantoa.

Huomionarvoisia yrityksiä ekologisessa materiaalituotannossa olivat Killine Group biohajoavalla asetaatillaan, Eastman kierrätysmateriaaleista valmistetulla asetaatilla, Recyc Lether ylijäämänahasta valmistetulla uusionahalla ja Divel Italia osittain kasviperäisestä hartsista valmistetuilla linsseillään.

Killinen biohajoava asetaatti valmistetaan kompostoituvasta selluloosadiasetaatti-kestomuovista, joka on siis kasviperäistä selluloosaa. Materiaalilla on sekä ISO14855- että ISO16620-sertifikaatit.

Eastmanin asetaatti (Eastman Acetate Renew) on täysin ekologisin menetelmin kierrätysmuovista valmistettua materiaalia, jonka ominaisuudet vastaavat ensimmäisen sukupolven asetaattia. Sekalaisesta kierrätysmuovista, kuten muovipulloista, tekokuituvaatteista ja käytetyistä silmälaseista, valmistetaan Eastmanin kehittämällä Carbon Renewal -tekniikalla uutta asetaattia, jonka tuotannon hiilijalanjälki on pienempi kuin ensimmäisen sukupolven asetaatissa.

Recyc Leather kerää materiaalinsa Etelä Kiinassa toimivien, puutarhanhoitoon tarkoitettuja nahkahansikkaita valmistavien tehtaiden ylijäämäpaloista. Materiaali on siis 100-prosenttisesti kierrätetty luonnontuote. Sen talteen kerääminen poistaa 200 000 kg:n kuukausittaisen jätekuorman, joka muuten menisi maantäyttömateriaaliksi. Prosessissa ei muodostu lainkaan materiaalijätettä, koska kaikki voidaan kierrättää uudestaan tuotantoon.

Divel Italia on kehittänyt Green Line -linssit, jotka valmistetaan 39-prosenttisesti kasviperäisestä hartsista. Tuotannossa ja linssien muotoonhionnassa syntyvä jätemateriaali on tällä tavoin ympäristöystävällisempää ja valmistukseen käytettävien fossiiliperäisten aineiden määrä vähäisempää. Lisäksi Divel Italia on jatkojalostanut valmistusvikaisia linssejä Highlight-tuotesarjan valaisimiksi, Fossili-tuotesarjan esittelytelineiksi ja ”Eye of the future” -sarjan design-tuotteiksi kuten koruiksi.

Killinen biohajoava asetaatti valmistetaan kompostoituvasta selluloosadiasetaatti-kestomuovista.

Luonnonmukaisuutta, 3D-tulostusta ja aurinkoenergiaa

SILMO D’or -palkinnon ”teknologinen innovaatio” -sarjassa voitti ROLF Spectacles silmälasikehyksellään « Amur 02 | plant-based eyewear », jossa koko kehys on valmistettu 3D-tulostamalla. Myös kehyksen saranat 3D-tulostetaan, mikä mahdollistaa koko tuotteen valmistamisen yhdellä tulostuksella. Kehys on ruuviton, joustava, luonnonmukainen ja ihoystävällinen kasviperäinen tuote. Amur 02:ssa yhdistyvät siis ekomateriaali ja ekologinen tuotanto sekä saranan teknologinen innovaatio.

ROLF Spectacles / Amur 02 plant-based eyewear

Kuluttajaystävälliseksi innovaatioksi voisi kutsua SILMO D’or -palkintojen ”sport”-sarjan voittanutta MetaOpticsin ”Metasport shield” -adapteria, johon voi tilata asiakkaan tarvitsemat vahvuudet (valmistusrajat -7:stä +6:een ja cyl. -4). Se on yhteensopiva suurimpaan osaan markkinoilla olevista mono-shield-sporttilasikehyksistä ja tuotemerkeistä ja saatavana sekä yksiteho- että moniteholinsseillä. Kun samaa adapteria voi käyttää usean eri tuotevalmistajan sporttilaseissa, saadaan materiaalisäästöjä sekä linssi- että kehystuotannossa, joten tuote on siis myös osittain ekologinen.

Huomionarvoinen innovaatio ekologisella aurinkosähkötvistillä on myös OUT OF:n ”Electra”, joka oli SILMO D’or -ehdokas ”sport”-sarjassa. Electra on elektroninen linssi, joka adaptoituu automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan muutamassa sekunnin sadasosassa. Sen aurinkokenno antaa virtaa sirulle, joka taas hallinnoi erityistä LC-filmiä. Siru tarkkailee ympäristön valaistustasoa ja ohjaa sen mukaisesti LC-filmin väritystä.

OUT OF:n ”Electra”

Älykkäät kehykset tuottavat dataa ja turvallisuutta

Älyteknologian sisällyttäminen silmälaseihin näkyi tämän vuoden SILMOn monessa tuotteessa. Sporttilasipuolella OUT OF:n lisäksi on Julbon EVAD-1-malliin liitetty älyteknologiaa, joka keskustelee älypuhelimeen ladattavan applikaation kanssa. Mobiilisovellus tuottaa urheilusuorituksesta dataa, joka heijastetaan sporttilasien linssiin reaaliajassa urheilijalle nähtäväksi häiritsemättä kuitenkaan näkemistä. Esimerkiksi pyöräilijä näkee näin ajetut kilometrit, vauhdin, kadenssin, sykkeen jne. Kukin voi itse säädellä, mitä tietoa haluaa suorituksestaan nähdä.

Terveyspuolta edustavat Ellcie Healthyn kehykset, jotka voivat valvoa käyttäjänsä vireystilaa, havaita kaatumisen tai seurata terveys- ja aktiivisuustilaa. Kehykset on valmistettu erityisen kevyestä materiaalista ajatellen niiden päivittäistä käytettävyyttä, ja niitä on saatavana eri malleissa. Kehyksiä voi sovittaa online-palvelun kautta, ja niihin voidaan asentaa refraktion mukaiset yksiteho- tai moniteholinssit. Kehyksiin upotetut 15 erilaista sensoria havainnoivat mm. kiihtyvyyttä, asentoa, lämpötilaa, sykettä ja ilmanpainetta. Ne siis keräävät yksinkertaisesti tietoa käyttäjän fyysisestä tilasta ja hänen ympäristöstään.

Kehys ottaa automaattisesti Bluetoothilla yhteyden lähellä olevaan puhelimeen, johon on ladattu Ellcie-Health-applikaatio. Serenity Eyewear -tekoäly analysoi saamaansa tietoa ja myös oppii jatkuvasti lisää käyttäjästä. Esimerkiksi autoilijaa kehykset varoittavat äänellä ja valolla, jos tämän vireystila laskee. Applikaatio voi lähettää myös tekstiviestin läheisille ja ottaa yhteyden tukipalveluun, jolloin useampi taho voi auttaa kuljettajaa pysymään hereillä, kunnes tämä pääsee pitämään lepotaukoa. Ellcie-Health voi auttaa vastaavasti myös ikäihmisiä ja heidän läheisiään valvomalla käyttäjänsä tilaa ja ilmoittamalla huolestuttavista muutoksista eteenpäin. Ja mikä hienointa – ne ovat siis myös silmälasit!

Ellcie Healthyn kehykset voivat valvoa käyttäjänsä vireystilaa, havaita kaatumisen tai seurata terveys- ja aktiivisuustilaa.

Linssit mukautuvat etäisyyksiin ja palvelu asiakkaan tarpeisiin

Silmälasilinssiteknologian seuraava askel ovat tietenkin mukautuvat silmälasilinssit, joilla voidaan nähdä mukavasti kaikille etäisyyksille ja kaikkiin suuntiin. Tässä tulevaisuudessa ovat jo mukana belgialainen Morrow autofokusoivilla silmälaseilla ja ranskalainen Laclarée itseadaptoituvilla silmälaseilla.

Morrow Eyewearin silmälasit toimivat napinpainalluksella. Kun haluat vaihtaa katseluetäisyyttä, painat kehyksessä olevaa nappia, jolloin lasit mukautuvat uuteen etäisyyteen. Kuluttajille Morrow tarjoaa täyden palvelun paketin. Ensin teet itsearviointikyselyn yrityksen nettisivuilla, minkä jälkeen pääset sovittamaan kehysmalleja verkkokaupassa. Seuraavaksi varaat ajan tunnin kestävään, optometristin etänä tekemään näöntutkimukseen. Sen jälkeen Morrow on saanut tarvittavat tiedot kehysten 3D-tulostusta ja autofokusoituvia linssejä varten.

Silmälasit luvataan toimittaa kuluttajalle 15 arkipäivässä, ja laseja kehotetaan sovittamaan heti, kun ne ovat tulleet. Jos lasit eivät istu, voi asiakas olla jälleen verkossa yhteydessä sovitusasiantuntijaan. Laseilla on 30 päivän palautusoikeus, jos ne eivät toimi odotetusti. Kuvattu palvelupaketti on toistaiseksi tarjolla vain Belgiassa, mutta epäilemättä tämä on lähitulevaisuudessa yleistyvä kaikkien ”perussilmälasien” toimitustapa.

Morrow Eyewearin silmälasit toimivat napinpainalluksella.

Ranskalainen Laclarée on vienyt adaptoitumiseen liittyvän tekniikan vieläkin pidemmälle linsseissä, jotka mukautuvat automaattisesti katseluetäisyydelle. Tämän mahdollistavat kehykseen asennetut etäisyyssensorit. Silmälasit saavat virtaa kahdesta kevyestä paristosta, ja koko elektroniikka on niin pientä, että se voidaan asentaa silmälasikehyksen sisään. Teknologia on yhteensopiva ja asennettavissa hyvin moniin silmälasikehysmalleihin, ja myös käyttäjän yksilöllisesti tarvitsemat voimakkuudet voidaan konfiguroida linssiin.

Teknologia perustuu ratkaisuun, jossa optiseen linssiin liitetään tiettyjä nesteitä ja ohut kalvo. Linssin rakenne ja siihen liitettävien osien läpinäkyvyys tekevät teknologiasta huomaamattoman. Laclaréen mukaan itse optinen linssi on mahdollista saada toteutettua millä tahansa lasimääräyksellä, ja mukautuva linssin osa sijoittuu laajalle alueelle linssin keskiosaan. Lähilisän voimakkuusrajat ovat 0–3 dioptriaa.

Kaikesta edellä kerrotusta voidaan päätellä, että tulevaisuus on jo täällä. Meidän on vain hypättävä mukaan sen virtaan, sillä tulevaisuudessa kaikki on aina paremmin. Vai mitä sanoisitte, jos puhelinta voisi käyttää vain soittamiseen tietyissä paikoissa tai liikkumisen apuna vieraassa ympäristössä olisivat vain paperikartta ja ehkä kompassi? Ennen ei kaikki ollut todellakaan paremmin, vaikka muistoilla saattavatkin olla kultareunukset.

Ranskalainen Laclarée on vienyt adaptoitumiseen liittyvän tekniikan vieläkin pidemmälle linsseissä, jotka mukautuvat automaattisesti katseluetäisyydelle.