Miltä näytämme vuonna 2023? – Euroopan suurin silmälasitapahtuma SILMO Paris esitteli uudet kehykset kasvoillemme

Kun silmälasialan crème de la crème kokoontuu alan messuille ranskalaisen muodin mekkaan Pariisiin, ilmassa on trendien ja värien ilotulitusta – sekä korona-ajan jälkeistä kohtaamisen riemua.

Vuoden tärkein silmälasitapahtuma, SILMO Le Mondial de L’Optique -messut, järjestettiin syyskuun lopussa Pariisissa. Messut on suunnattu optisen alan ammattilaisille ja kauppiaille. Villepinten messukeskuksessa oli yli 1000 näytteilleasettajaa yli 40 eri maasta.

Messuilla on tärkeä rooli toimialalle mutta myös ihmisille, jotka saavat Pariisissa uutta inspiraatiota. SILMO-brändin ilme on tarkkaan hiottu ja henkii ranskalaista tyylitajua jokaista keltaoranssia yksityiskohtaa myöten. Alan ihmisten kiinnostus visuaalisuuteen näkyi kaikkialla: messuvieraiden upeissa kehyksissä, pukeutumisessaan. Bon chic bon genre – kuten pariisilaiset sanoisivat.

”Statement-asuste” uudistuu yhä uudestaan

Voisi kuvitella, että kahdesta aisasta ja yhtenäisestä etuosasta muodostuvat silmälasit jättäisivät rajoitetusti tilaa luovuudelle. Vuodesta toiseen suunnittelijat ja lasien valmistajat löytävät kuitenkin tapoja uudistua ja yllättää. Markkinoille tuodaan joka vuosi valtava määrä kehyksiä, joista osa jopa taideteoksiin verrattavia luovuuden riemuvoittoja.

Monelle silmälasit ovat asuste numero yksi, ja niihin satsataan jopa enemmän kuin pukeutumiseen. Kehyksillä halutaan herättää huomiota ja ilmaista itseään. Pienetkin yksityiskohdat, kuten logot, signeeraukset, ja erilaiset koristeet jalokivistä niitteihin näyttelevät silmälaseissa kokoaan isompaa roolia. Saranoiden ja liitosten ulkonäkö on tarkkaan harkittua, käsityöläisten tarkkasilmäistä taidonnäytettä

SILMO messut valottavat alan tulevaisuutta

SILMO NEXT on messujen tulevaisuuden ilmiöt ja suuntaukset kokoava ohjelmakokonaisuus. Konseptiin kuuluu myös SILMO D’OR -designkilpailu, jossa silmälasivalmistajat ja -suunnittelijat kilpailevat uutuuskehyksillään eri kategorioissa. SILMO D’OR -kilpailun voittajiin voit tutustua täällä.

Neljä trendiä hallitsevat silmälasimuotia vuonna 2023

SILMO Nextin Trends Forum -näyttely kokoaa yhteen mielenkiintoisimmat tulevan kauden silmä- ja aurinkolasitrendit. Arvovaltaisen SILMO-raadin kuratoima sisältö ei koostu välttämättä kaupallisimmista tuotteista, mutta määrittelee lähitulevaisuuden normin silmälasimuodissa. Heijasteet ulottuvat kaukaisimpaankin optikkoliikkeeseen, vähintään viiveellä.  

Kuva: MYTH https://www.mythgreece.com/

Rajattomat materiaaliyhdistelmät

Metallin ja muovin yhdistäminen kehyksissä on vapauttanut suunnittelijat ja valmistajat leikittelemään väreillä ja muodoilla, ja lopputulos on kuin ulos raameista rönsyilevä katutaide. Hienostuneita klassisia kehyksiä rikastetaan nyt tehosteväreillä. Yllättävillä kontrasteilla ja sommitelmilla saadaan aikaan persoonallisia, mutta hallitun monipuolisia lopputuloksia.

Ruskea on uusi musta

Musta on kautta aikojen ollut silmälasikehysten luottoväri. Mustilla kehyksillä on haettu niin klassista ajattomuutta kuin asennettakin. Mustan ohi kiilaa ensi vuonna tyylikäs ruskea. Ruskean paletti venyy ja taipuu täyteläisestä tummanruskeasta herkulliseen suklaaseen, mahonkiin ja karamelliin.

Ruskea myös imartelee ihoa: sen sävyt sopivat lähes kaikille ihotyypeille, ja ruskea kehystää silmät selkeästi mutta pehmeästi. Muovikehysten rinnalle tulee yhä enemmän myös puisia ja ekologisista materiaaleista valmistettuja kehyksiä.

Kuva Kirk & Kirk https://kirkandkirk.com/

Suuri on kaunista

Isot graafiset kehykset eivät pyytele anteeksi olemassaoloaan eivätkä jää huomaamatta keneltäkään. Kaarevat ja kulmikkaat muodot kehystävät katseen. Eivätkä isot ja näyttävät kehykset ole enää edes painavia. Uudet kevyet materiaalit mahdollistavat muotojen ja vahvuuksien runsauden. Värillisten kehysten rinnalle ovat tulleet myös läpikuultavat kevyet materiaalit, joiden avulla kookkaidenkin kehysten yleisilme säilyy ilmavana ja kepeänä.

Klassisten kehysten uudet ulottuvuudet

Silmälasimuodissa klassinen ei ole synonyymi tylsälle. Ensi vuonna perinteiset mallit skaalataan uusiin ulottuvuuksiin. Esimerkiksi pitkään muodissa olleita pilottilaseja tarjotaan nyt uudella twistillä, eri materiaaleissa ja väreissä. Tuloksena on elegantteja kehyksiä, joissa on ripaus tuttua ja turvallista yhdistettynä eksentrisyyteen. 

Silmälasit käden ulottuvilla

Silmälaseista ei voi ensi vuonna puhua ilman silmälasinauhoja. Nämä katoavien lukulasien pelastus ovat tehneet näyttävän paluun parrasvaloihin ja kilpailevat huomiosta jopa korujen kanssa. Perinteisten korumaisten ketjujen ja helminauhojen lisäksi tarjolla on kaikkea punotuista silkkihuiveista jättisuuriin muoviketjuihin. Silmälasinauhoja on myös koristeltu erilaisia etnisillä kuvioilla ja sisustusverhoista tutuilla tupsuilla. Hyödyllinen apuväline vanhenevalle kansalaiselle: kukapa meistä ei olisi joskus tuskaillut lukulasien katoamista. Kun lasit kulkevat kaulassa, ne pysyvät tallessa.

Teksti Hanna-Liisa Erkheikki, kuvat SILMO, KIRK&KIRK, MYTH, T HENRI