Asiakkaan etu olisi saada koko silmäterveyden paketti yhden ammattilaisen luota

Teksti: Ulla Pöllänen

Olen saanut syntymälahjaksi suuret silmät. Hieman karsastavat ja pahasti likinäköiset, mutta osaavien silmälääkäreiden ja optikkoliikkeiden ammattilaisten avulla olen pärjännyt mainiosti. Piilarit olivat käytössä vuosikymmenten ajan ja niiden kavereina oli ihania aurinkolaseja. Alkuun aurinkolasit olivat tyylintuojia, mutta onneksi tuli optikkoliikkeessä puheeksi hyvien aurinkolasien merkitys silmäterveydelle. Tämän tiedon myötä aurinkolasini tulivat ympärivuotiseen käyttöön tyylistä tinkimättä!  

Kaikelle on aikansa ja piilolinssien huoleton käyttö tuli tiensä päähän, kun ikänäkö ja toistuvat silmätulehdukset hankaloittivat arkeani. Asioinnit terveyssyistä tihentyivät silmäterveyden ammattilaisten luona ja silmälääkäri lempeästi johdatteli minut silmälasien käyttäjäksi, niin jäivät piilarit ja vahvuudettomat aurinkolasit piironkiin.

Kuluttajan kokemuksena on ollut hienoa asioida yhdessä osoitteessa. Oman kaupungin keskustan optikkoliikkeessä, jossa tapaan silmälääkärini ja jatkan silmälasireseptin kanssa myymälän puolelle valitsemaan optikon kanssa sopivimmat sekä kauneimmat kehykset. Omat mieltymykset ja linssien paras tekninen toteutus eivät aina ole kohdanneet, mutta taitavasti ammattilaiset kertovat mikä kehyksen muoto ja linssin koko takaa parhaan teknisen lopputuloksen. Onnistumisen kokemus on huikea, kun monitehot ovat heti käyttövalmiit eikä lasien kanssa tarvitse palata myymälään ihmettelemään. 

Ihmettelyä sen sijaan aiheuttaa se, että silmälääkärin antaman silmätippareseptin kanssa lähdenkin silmäterveyden ammattilaisten luota apteekin ammattilaisten puheille. Asioin mielelläni apteekeissa, mutta asiakkaana en ymmärrä, etten voi saada koko silmäterveyden pakettia samojen ammattilaisten luota. Turvallisuudesta ei nähdäkseni ole kysymys, tapasinhan jo ammattilaiset, joiden ohjeilla, resepteillä ja silmälasivalinnoilla voin käydä töissä, pystyn lukemaan, voin ajaa autoa ja ennen kaikkea nähdä ystäväni.  

Valitsemme keväällä uudet poliittiset vastuunkantajat, joten nyt olisi sopiva hetki tehdä asiakkaita palvelevat uudistukset lääkkeiden jakeluun. Onneksi tahtoa tähän näyttää löytyvän, Erikoiskaupan liiton tammikuisessa vaalipaneelissa kaikkien osallistuvien puolueiden edustajat näyttivät vihreää valoa lääkejakelun uudistamiselle. Kohti kevättä, vaaleja ja aurinkoa! 

Ulla Pöllänen, Erikoiskaupan liitto Etu ry:n toimitusjohtaja