Optinen ala palkitsi osaajiaan – Vuoden optikoksi valitun Jyri Vestervikin innostus alaan tarttuu ja hehkuu  

Vuoden optikoksi on valittu optometrian maisteri Jyri Vestervik. Perusteluissa korostettiin Vestervikin ajan hermoilla olemista sekä näkyvää työtä alan houkuttelevuuden lisäämiseksi niin median kuin opiskelijoiden keskuudessa.

Vuoden optikko -tunnustus jaetaan vuosittain ansioituneelle tai poikkeuksellisen suorituksen tai teon tehneelle Suomessa laillistetulle optikolle. Tunnustuksen myöntävät Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry ja Suomen Optometrian Ammattilaiset ry SOA. 

Palkintoraati nosti perusteluissaan esille Vestervikin kehittävän otteen ja uusien asioiden mukaan tuomisen. Vestervikin tie on vienyt optometrian opintojen ja Norjassa suoritetun yleisen optometrian maisteritutkinnon kautta Synsamin johtavaksi optikoksi. 

”Jokainen työpäiväni on aidosti erilainen. Työni koostuu hyvin paljon kliinisen toiminnan tukemisesta. Toimin optikoiden tukena ja koulutan heitä. Ja tietysti kehitän meidän firman toimintaa. Kun on koko ajan kentällä, niin pysyy hereillä alan tapahtumista. Samalla saa jatkuvasti palautetta, jolla kehittää ammattitaitoaan”, sanoo Vestervik. 

Lisäksi Vestervik on ollut muun muassa mukana kehittämässä Synsamin kuivan silmän -klinikoita niin palvelumallin, optikoiden koulutuksen kuin lanseerauksen osalta. 

Alan tulevaisuudessa Vestervik näkee enemmän mahdollisuuksia kuin uhkakuvia. Väestörakenteen ikääntymisen myötä lisääntyviä asiakkaita ja alan työntekijäpulaa hän tarkastelee myös kiinnostuneena.  

”Meillä on järkyttävän hieno matka edessä digitalisaation kautta. Optikoista tulee entistä enemmän osaajia, jotka pystyvät katsomaan asiakasta holistisena kokonaisuutena, niin että saadaan yhteneväisempää tietoa asiakkaan silmäsairauksista, silmien hyvinvoinnista ja näkemisestä”, näkee Vestervik. 

Vestervik korostaa alan kehitysmahdollisuuksia ja kannustaa jatkuvaan oman osaamisen kehittämiseen sekä uuden oppimiseen. Maisteritutkinnon Vestervik toteaa auttavan alan laajan kokonaisuuden tiedostamiseen sekä hahmottamaan, mitä alalla tapahtuu.  

Vestervikin innostus ja sitoutuminen alaa kohtaan noteerattiin myös palkintoperusteissa. Hänen työskentelynsä niin median kanssa kuin opiskelijoiden parissa on lisännyt raadin mielestä alan houkuttelevuutta tuomalla optometristin ammattitaidon ja -ylpeyden esiin.  

”Alan opiskelijoita kehotan olemaan avoimia ja menemään kohti uutta. Kouluttakaa itseänne ja pysykää ajan hermoilla. Muutos tulee olemaan suuri ja on äärimmäisen tärkeää, että meillä on ammattitaitoista optometrian osaamista Suomessa”, neuvoo Vestervik.