Syksy tule jo – suurten muutosten äärellä

Henri Vuorinen

Kesä on sujunut rennoissa merkeissä, valoisista ja lämpöisistä päivistä nauttiessa sekä akkuja ladatessa. Nyt kesä on kääntynyt lopuilleen ja edessä on hienojen mahdollisuuksien syksy. 

Alkukesästä saimme maahamme uuden hallituksen ja nyt kesälomien jälkeen on äärimmäisen tärkeää, että hallitus pääsee nopeasti hyvään vauhtiin hallitusohjelman toteutuksen kanssa. Hallitusohjelma sisältää lukuisia kohtia, joilla on vaikutusta myös meidän toimialallemme, ja joiden eteen NÄE on tehnyt aktiivista vaikuttamistyötä jo useiden vuosien ajan. 

Osa kohdista tuo mukanaan uudistuksia, joita voisin väittää optiselle alalle ja suomalaiselle näönhuollolle historiallisiksi muutoksiksi. On nimittäin perusteltua olettaa optikon ammatin itsenäiseen harjoittamiseen asetuksella säädettyjen rajoitteiden poistuvan. Hallitusohjelmaan on kirjattu terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksesta, että lakiin jää ainoastaan välttämättömät ja oikeasuhtaiset rajoitteet ammattihenkilöiden toiminnalle – asetukseen tällä hetkellä kirjatut optikon toiminnan rajoitteet eivät ole olleet välttämättömiä ja oikeasuhtaisia enää vuosikausiin. 

Hallitusohjelma tähtää myös hoitoon pääsyn selkeään parantamiseen. Tiedämme kaikki, miten esimerkiksi silmäterveydenhuollon osalta julkinen terveydenhuolto on ylikuormittunut ja keskittynyt pääsääntöisesti erikoistason silmäterveydenhuoltoon. Perustason silmäterveydenhuolto on ollut Suomessa käytännössä jo vuosikausia pääsääntöisesti yksityisten palveluntuottajien, eli optikkoliikkeiden sekä lääkäriasemien harteilla ja täten jokaisen henkilön itse kustannettavana. Hoitoon pääsyn parantamisessa tulee olemaan merkittävässä roolissa palvelusetelijärjestelmä sekä yksityiset terveydenhuollon palveluntuottajat. Onkin jo korkea aika ottaa yksityiset palveluntuottajat tiiviimpään yhteistyöhön julkisen terveydenhuollon kanssa hoitojonojen purkamiseksi, se on sekä jokaisen Suomessa asuvan ihmisen että koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan etu. 

Toimialan ja allekirjoittaneen syksyyn kuuluu oleellisena osana myös muutama tärkeä ja antoisa tapahtuma. Syyskuun puolivälissä meillä optometristeilla on oiva mahdollisuus täydentää omaa osaamistamme Oulu Optometria Forumissa. Tapahtumaan voi osallistua sekä paikan päällä että live-streamin välityksellä, vaikka veneen kannelta, mikäli kesälomamoodi on jäänyt vielä päälle. 

Optisen kaupan tiimoilta puolestaan syys-lokakuun vaihteeseen kuuluu perinteinen ja aina yhtä valloittava SILMO Paris -messutapahtuma. Mielestäni Silmo on loistava paikka aistia tuotteiden ja laitteiden uusia tuulia. Kun tuohon lisää vielä hyvän croissantin sekä cappuccinon pariisilaisessa kahvilassa, niin voisi viikonloppuvisiitti huonompikin olla. 

Kuluttajakaupassa monia puhuttaa varmasti tällä hetkellä kuluttajien ostovoima, erikoiskaupan tulevaisuus sekä yritysten vastuullisuus. Näihin aiheisiin pureutuvat lokakuussa Erikoiskaupan liiton Suhdanteet 2024 -seminaari ja sen yhteydessä meidän alamme Optinen Kauppa 2024 -seminaari. 

Antoisaa syksyä odotellessa. Nähdään! 

Henri Vuorinen, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n hallituksen puheenjohtaja, optikko ja yrittäjä