Piilolinssien käyttö – ei joko tai vaan rinnakkain

Maailman piilolasipäivää vietetään huhtikuussa. Suomessa piilolinssejä käytetään yleisesti vaihtoehtona silmälaseille. Vaikka piilolinssit tarjoavat joustavuutta ja mukavuutta eri tilanteisiin, niiden rinnakkaiskäyttö silmälasien kanssa on vielä vähäistä eikä monitehopiilolinssit ole vielä tavoittaneet juurikaan moniteholasien käyttäjiä. 

Maailman piilolasipäivää vietetään 15.4. Päiväksi on valikoitunut Leonardo Da Vincin syntymäpäivä, sillä hän avasi tien piilolinssikokeiluille. Päivä on omistettu piilolinssien keksimisen juhlistamiselle ja niiden vaikutukselle näköömme. 

Suomessa myydään tänä vuonna arviolta 12 miljoonaa piilolinssiparia. Suomessa piilolinssejä käytetään yleisimmin vaihtoehtona silmälaseille, ja suurin osa niistä on päiväkäyttöisiä kertakäyttölinssejä. 

”Ajatus piilolinssien ja silmälasien rinnakkaiskäytöstä on meillä jostain syystä harvinaisempaa, eduistaan huolimatta. Piilolasien ja silmälasien rinnakkaiskäyttö tarjoaa joustavuutta, mukavuutta ja vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Esimerkiksi urheillessa voi olla mukavampaa käyttää piilolinssejä, kun taas silmälasit voivat toimia myös asusteena tai tyylikkäänä lisänä päivittäiseen pukeutumiseen”, sanoo Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast

Moniteholasien kaveriksi monitehopiilolinssit 

 Silmälasien myynnistä yli puolet Suomessa tulee moniteholaseista, kun taas monitehopiilolasien myyntiosuus on noin 5 %.  

 ”Voisi luulla, että samat ihmiset, jotka käyttävät moniteholaseja käyttäisivät myös monitehopiilolinssejä, vaan eivätpä käytäkään. Syynä tähän on vähäinen tietämys niiden olemassaolosta ja nykyaikaisten piilolinssien tarjoamasta mukavuudesta ja helppokäyttöisyydestä”, toteaa Tast. 

Millaisia piilolinssivaihtoehtoja sitten on? 

Suomessa on saatavilla laaja valikoima piilolinssejä. Jokaiseen tarpeeseen löytyy varmasti vaihtoehto. Piilolinssit eroavat materiaaliensa, käyttöaikojensa, hengittävyytensä ja muiden ominaisuuksiensa suhteen. Piilolinssityyppejä ovat esimerkiksi:   

 • Kertakäyttölinssit: linssejä käytetään kerran ja heitetään pois päivän päätteeksi. 
    
 • Yötäpäivää-linssit: piilolinssejä voidaan käyttää vuorokauden ympäri, myös nukkuessa. 
    
 • Kuukausilinssit: käytetään koko päivän, puhdistetaan käytön jälkeen ja käytetään kuukauden ajan ennen niiden vaihtamista uusiin.. 
    
 • Tooriset linssit: tarjoavat hajataiton korjausta tarvitsevalle miellyttävää ja tarkkaa näkemistä.
 • Moniteholinssit: linssit korjaavat sekä kauko- että lähinäköä moniteholasien tavoin.
    
 • Värilliset linssit: linssejä käytetään muuttamaan silmien väriä tai antamaan niihin erilainen sävy. Värillisiä linssivaihtoehtoja on useimmissa edellisistä kategorioista. 

Löydä juuri sinulle sopivat piilolinssit 

 Ennen kuin aloitat piilolinssien käytön varaa aika piilolinssisovitukseen. Piilolinssisovituksessa optikko tutkii silmiesi terveydentilan, selvittää päivittäisiä aktiviteettejasi, harrastuksiasi ja mahdollisia näköhuoliasi ja määrittää sen perusteella sinulle parhaiten sopivat piilolinssit ja niiden voimakkuudet.  

Käytössä huomioitavaa – ei viemäriin, vaan roskikseen 

Käytettyjen piilolinssien pois heittämisessä on hyvä huomioida se, miten ne hävittää. Piilolinssit itsessään ovat muovia, eikä niitä siten voi heittää viemäriin eli esimerkiksi vessanpönttöön, vaan oikea paikka niille on sekajätteessä.