CooperVision jatkaa kumppanuuttaan Plastic Bankin kanssa ja lisää näönhoito-ohjelman kerääjille

SAN RAMON, Kalifornia, 8. huhtikuuta 2024

CooperVision ja Plastic Bank ovat uudistaneet muovineutraaliuskumppanuutensa vuoteen 2026 asti voidakseen vaikuttaa vieläkin enemmän ihmisiin ja planeettaamme. Yhteistyön jatkamisen myötä kumppanuus laajenee kattamaan näönhoito-ohjelman, jossa tarjotaan näöntarkastuksia, arvoseteleitä jatkotutkimuksiin sekä silmälaseja indonesialaisille Plastic Bank -kerääjäjäsenille, jotka ovat avainasemassa CooperVisionin muovineutraaliuskumppanuudessa Plastic Bankin kanssa.1

CooperVision rahoittaa yhteistyössä Plastic Bankin kanssa valtameriin päätyvien muovien keräämistä ja kierrätystä – kerätty muovi vastaa sen muovimäärän painoa, joka käytetään ohjelmaan kuuluviin pehmeisiin piilolinsseihin, mukaan lukien linssit, läpipainopakkaukset ja pakkauskomponentit, joita myydään ja jaetaan 27 maassa ympäri Amerikkaa, Eurooppaa ja Aasian ja Tyynenmeren aluetta.*2 Tähän mennessä yritykset ovat estäneet yli 305 miljoonaa muovipulloa päätymästä valtameriin, ja ohjelman jatkon myötä †2 CooperVision odottaa enemmän kuin kaksinkertaistavansa muovineutraaliushankkeensa kokonaisvaikutuksen Plastic Bankin kanssa vuoden 2026 loppuun mennessä.‡§3

”Plastic Bank -kumppanuutemme kolmella ensimmäisellä vuodella on ollut merkittävä vaikutus sekä rannikkoalueiden puhdistamisen edistämisessä muovijätettä kierrättämällä että muovinkeräysjäsenten toimeentulon ja taloudellisen vakauden parantamisessa”, sanoo Aldo Zucaro, CooperCompaniesin Senior Director of Corporate Responsibility (yritysvastuujohtaja).24

”Piilolinssien maailmanlaajuisena johtajana CooperVision on sitoutunut parantamaan tapaa, jolla ihmiset näkevät päivittäin, sillä se parantaa elämänlaatua. Yhteistyömme Plastic Bankin kanssa mahdollistaa nyt näönkorjauksen tarjoamisen vaatimukset täyttäville muovinkerääjäjäsenille, jotka keräävät muovia ympäristöstä ja valtameristä. Tämä ilmentää vahvasti haluamme tukea ihmisiä ja planeettaa.”

Vuoden 2026 loppuun mennessä sadat kerääjäjäsenet Indonesiassa voivat päästä näköseulontoihin uuden näönhoito-ohjelman kautta.1

”Me Plastic Bankissa kuvittelemme mielessämme jätteettömän tulevaisuuden ja olemme sitoutuneet tukemaan yhteisöjä ja paikallisia yrittäjiä köyhyyden lopettamisessa”, toteaa Plastic Bankin perustaja David Katz.

”Kerääjäjäsenillä on rajallinen pääsy perustason näönhoitoon, ja monille tämä on ensimmäinen kerta, kun he ovat päässeet näöntarkastusseulontoihin ja saaneet tarvitsemansa näönkorjauksen. Tiedämme, että näön heikkeneminen voi vaikuttaa elämänlaatuun, itsenäisyyteen ja liikkumiskykyyn. Yhteistyö CooperVisionin kanssa ei ainoastaan tuo merkittäviä sosiaalisia etuja yhteisöillemme, vaan myös toteuttaa visiotamme köyhyyden lopettamisesta.”

CooperVision pyrkii jatkuvasti minimoimaan ympäristövaikutuksia ja toimimaan kestävämmällä tavalla ympäri maailmaa osana laajempaa CooperCompanies-yhtiön panostusta saavuttaa Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteet (SDG). Muovineutraaliusaloitteen kautta CooperVision ja Plastic Bank ovat sitoutuneet suojelemaan planeettaa tukemalla erityisesti vedenalaista maailmaa (SDG:t 14 ja 17) ja edistämällä vastuullista kulutusta ja tuotantoa (SDG 12).5 Tutkimukset ovat osoittaneet, että silmien terveyden parantaminen vähentää köyhyyttä ja parantaa tuottavuutta, edistää yleistä terveyttä ja hyvinvointia sekä parantaa koulutustuloksia (SDG:t 1, 3, 4, 5, 8, 10 ja 11).6

Kumppanuus laajenee samaan aikaan CooperVisionin kestävän kehityksen alustan uudelleenlanseerauksen kanssa. Fokuksessa on hiilijalanjälkemme pienentäminen, jätteiden poistaminen prosesseistamme ja muovisuhteemme uudistaminen, mukaan lukien muovin parantamista edistävien keinojen tutkiminen. Kestävän kehityksen alustamme keskiössä on sitoutumisemme tarkoitukselliseen suunnitteluun ja innovaatioiden omaksumiseen keinona välittää ihmisistä ja planeetastamme. Kestävän kehityksen sitoumuksemme:

 • Suunnittelemme – ja uudistamme suunnittelua jatkuvasti – pienentääksemme hiilijalanjälkeämme.¶** 7
 • Teemme yhteistyötä ja innovoimme vaalien kekseliäisyyttämme huolehtia planeetastamme ja toisistamme.
 • Teemme toimenpiteitä* säästääksemme rajallisia luonnonvaroja†† 7 ja tutkimme tapoja tuoda uusiutuvia energianlähteitä tuotanto- ja valmistustoimintoihimme.‡‡§§ 7
 • Ryhtymällä vähentämään tuotteidemme ja pakkaustemme tuottamaa jätettä, jota ei vielä voida uudelleenkäyttää, edistämme planeettamme hyvinvointia.7
 • Teemme yhteistyötä kumppaneidemme kanssa tuotantojätteen keräämiseksi, resurssien uudelleen hyödyntämiseksi ja mahdollisuuksien mukaan niiden uudelleen käyttämiseksi.||

”Silmien hoidon ammattilaiset ja piilolinssien käyttäjät auttavat meitä kestävän kehityksen sitoutumisessamme yksinkertaisesti määräämällä ja käyttämällä muovineutraaleja CooperVision-piilolinssejä. Plastic Bank -kumppanuutemme keskittyy yhteisöjen parantamiseen jätteiden uudelleenkäsittelyllä, lisäksi keräämme ja uusiokäytämme oman tuotantojätteemme sekä teemme vastuullisia hankintoja”, Zucaro kertoo.

Lue lisää CooperVisionin kestävän kehityksen alustasta osoitteessa CooperVision ja kestävä kehitys.

__________________________________

* Plastic used in participating CooperVision soft contact lens products is determined by the weight of plastic in the blister, the lens, and the secondary package, including laminates, adhesives, and auxiliary inputs (e.g. ink). The determination does not include plastic used during the manufacturing process for both these products and their packaging.

† CooperVision, through its collaboration with Plastic Bank, has enabled the collection and conversion of approximately 5.3M kg of plastic destined for waterways as of January 2024. Using Plastic Bank’s metric of 1kg of plastic equaling 50 standard 202mm bottles, that will be the equivalent of approximately 263.7M plastic bottles not reaching our oceans.

‡ Plastic Bank uses 1 kg of plastic equal to 50 bottles.

 • Though its collaboration with Plastic Bank, CooperVision plans to have supported the collection and conversion of approximately 10.8M kg of plastic destined for waterways by the end of calendar 2026. Using Plastic Bank’s metric of 1 kg of plastic equaling 50 standard 202mm bottles, that will be the equivalent of approximately 541M plastic bottles from reaching our oceans.

| Refers to continuous manufacturing process undertaken by CooperVision to reduce its Scope 1 and 2 carbon emissions.

¶ Carbon footprint is limited to Scope 1 and 2 emissions, defined as: Scope 1 emissions are direct emissions from owned or controlled sources. Scope 2 emissions are indirect emissions from the generation of purchased energy.

** CooperVision’s 2022 Environmental, Social, and Governance Report.

†† Natural resources are defined as, but not limited to, water, nitrogen, natural gas, and other organic compounds.

‡‡ Renewables are defined as materials or energies that can be sustained indefinitely because of inexhaustible supplies or new growth.

 • § CooperVision utilizes renewable materials and energies in its manufacturing operations.

|| CooperVision’s 2020 Environmental, Social, and Governance Report.

 1. Plastic Bank data on file, 2024.
 2. CVI data on file, 2024.
 3. CVI data on file, 2024-2026 Plastic Bank Agreement.
 4. Plastic Bank. Programs Championing Sustainability in Business. https://plasticbank.com/impact-programs/. Accessed January 25, 2024.
 5. Plastic Bank. Plastic Bank 2022 Sustainability Report. https://plasticbank.com/plastic-bank-2022-sustainability-report/. Accessed January 25, 2024.
 6. Zhang J, Ramke J, et al. Advancing the Sustainable Development Goals through improving eye health: a scoping review. The Lancet Planetary Health. March 2022, 6(3):E270-280.
 7. CVI data on file, 2023.

# # #

About CooperVision

CooperVision, a division of CooperCompanies (Nasdaq:COO), is one of the world’s leading manufacturers of contact lenses. The company produces a full array of daily disposable, two-week and monthly soft contact lenses that feature advanced materials and optics, and premium rigid gas permeable lenses for orthokeratology and scleral designs. CooperVision has a strong heritage of addressing the toughest vision challenges such as astigmatism, presbyopia, childhood myopia, and highly irregular corneas; and offers the most complete portfolio of spherical, toric and multifocal products available. Through a combination of innovative products and focused practitioner support, the company brings a refreshing perspective to the marketplace, creating real advantages for customers and wearers. For more information, visit www.coopervision.com.

About CooperCompanies

CooperCompanies (Nasdaq: COO) is a leading global medical device company focused on improving lives one person at a time. The Company operates through two business units, CooperVision and CooperSurgical. CooperVision is a trusted leader in the contact lens industry, improving the vision of millions of people every day. CooperSurgical is a leading fertility and women’s health company dedicated to assisting women, babies and families at the healthcare moments that matter most. Headquartered in San Ramon, Calif., CooperCompanies has a workforce of more than 15,000 with products sold in over 130 countries. For more information, please visit www.coopercos.com.

About Plastic Bank

Plastic Bank envisions a wasteless world and empowers a Social Recycling movement to stop ocean plastic and help alleviate poverty. Our ethical collection communities exchange plastic waste as currency for income and life-improving benefits. Exchanges are recorded through our proprietary blockchain-secured platform that enables traceable collection, secure income, and verifies reporting. Collected material is processed into Social Plastic® feedstock for reuse in products and packaging.

Plastic Bank and Social Plastic® are trademarks of the Plastic Bank Recycling Corporation.

About the UN Sustainable Development Goals

The 2030 Agenda for Sustainable Development, adopted by all United Nations Member States in 2015, provides a shared blueprint for peace and prosperity for people and planet. At its heart are the 17 Sustainable Development Goals (SDGs), which are an urgent call for action by all countries in a global partnership. For more information about the UN SDGs, visit https://sdgs.un.org/goals.

Forward-Looking Statements

This press release contains ”forward-looking statements” as defined by the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Statements relating to plans, prospects, goals, strategies, future actions, events or performance and other statements of which are other than statements of historical fact are forward looking. To identify these statements, look for words like ”believes,” ”outlook,” ”probable,” ”expects,” ”may,” ”will,” ”should,” ”could,” ”seeks,” ”intends,” ”plans,” ”estimates” or ”anticipates” and similar words or phrases. Forward-looking statements necessarily depend on assumptions, data or methods that may be incorrect or imprecise and are subject to risks and uncertainties. Among the factors that could cause our actual results and future actions to differ materially from those described in forward-looking statements are: adverse changes in the global or regional general business, political and economic conditions, man-made or natural disasters and pandemic conditions and the potential adverse economic impact and related uncertainty caused by these items; a major disruption in the operations of our manufacturing, accounting and financial reporting, research and development or distribution facilities due to technological problems; new U.S. and foreign government laws and regulations, and changes in existing laws, regulations and enforcement guidance, which affect areas of our operations; risks related to environmental, social and corporate governance (ESG) issues, including those related to climate change and sustainability; and other events described in our Securities and Exchange Commission filings, including the “Business”, “Risk Factors” and ”Management’s Discussion and Analysis of Financial Condition and Results of Operations” sections in the Company’s Annual Report on Form 10-K for the fiscal year ended October 31, 2023, as such Risk Factors may be updated in annual and quarterly filings. We caution individuals that forward-looking statements reflect our analysis only on their stated date. We disclaim any intent to update them except as required by law.