EAOO Helsinki 2024 keräsi optisen alan osaajat yhteen 

Kolmipäiväinen EAOO Helsinki 2024 -konferenssi keräsi yhteen lähes 500 näkemisen ja silmäterveyden ammattilaista 37 maasta. Kiitämme kaikkia osallistujia, puhujia, näytteilleasettajia ja sponsoreita upeasta ja onnistuneesta tapahtumasta! 

Euroopan suurin optometrian ja optiikan alan konferenssi European Academy of Optometry and Optics (EAOO) järjestettiin 10.–12.5.2024 Helsingissä, Scandic Marina kongressikeskuksessa ja striimattuna. Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:llä oli kunnia isännöidä 15. kertaa järjestettävä tapahtuma, joka järjestettiin nyt ensikertaa livenä Suomessa. 

Mikä tapahtuma! – osallistujat tekivät tapahtumasta erityisen 

Suuret kiitokset kaikille osallistujille, sponsoreille ja näytteilleasettajille – te mahdollistitte #EAOOHelsinki2024-tapahtuman! 

”Haluan kiittää kaikkia mukana olleita: EAOO:ta, ECOO:ta, kaikkia sponsoreitamme ja puhujia, jotka sitoutuivat tapahtumaamme, mutta ennen kaikkea lähes 500 osallistujaa 37 maasta, jotka todella tekivät tapahtumasta erityisen. Lisäksi konferenssi tarjosi kaikille suomalaisille mahdollisuuden nähdä, mihin optometria on todella menossa ja mitkä ovat olennaiset kehityskohteet. Suomi kun ei säily erillisenä saarekkeena, kun verkon yli tapahtuvat palvelut valtaavat alaa”, sanoo Suomen Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast

Myllypurosta Katajanokalle – monipuolinen ohjelmakattaus työpajoista luentoihin 

Kansainvälinen tapahtumaviikonloppu käynnistyi perjantaina aamutuimaan Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksella pidetyillä työpajoilla ja HyMy Village tour -kierroksilla. Työpajojen osallistavuus ja tutkijoiden aiheidensa erinomainen esiintuominen keräsivät positiivista palautetta. 

Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik kommentoi työpajoista seuraavaa: 

WORKSHOP 1, Jonathan Shapiro: Investigating the Effect of Facial and Head Structure on Binocular Balance and Cortical Integration. 

”Jonathan Shapiron luento oli silmiä avaava. Optometristin tulee nähdä potilaansa holistisena kokonaisuutena. Shapiro osoitti meille, kuinka silmät linkittyvät koko kehon hyvinvointiin. Kuka olisi arvannut, että silmän liikkeet voivat linkittyä migreeniin tai sen, että silmäkuoppien luiden anatomia voi vaikuttaa alaselässä asti. Shapiro on energinen ja taitava tutkija, jonka luennoille palaan mieluusti tulevaisuudessakin.”  

WORKSHOP 5, Yaiza Garcia, Paul Joret: Essilor® Instruments Vision Lab – Hands on refraction. 

”Essilorin työpajalla tutustuimme metodiin, jolla refraktiota voidaan tutkia neljäsosadioptrioita tarkemmin. Tutustuimme sfäärisen ekvivalentin tärkeyteen sylinterin määrityksessä ja tutustuimme siihen, miten sylinterin kääntö vaikuttaa sylinterin määrään. Työpaja oli mahtava osoitus siitä, että optometristin arjen työkalut kehittyvät ja meidän tulee kehittyä niiden mukana.” 

EAOO Helsinki 2024 -konferenssin teemana oli “Advancing Optometry and Optics through Technology and Shared Care.” Katajanokalla Marina Congress Centerissä pääosin pidetty konferenssi tarjosi kattavan, terveystieteistä erityisesti kliiniseen optometriaan keskittyvän tieteellisen ohjelman. Ohjelma sisälsi alan viimeisimmät väitöskirjatutkimusten tulokset, niihin pohjautuvat kliiniset ja tekniset innovaatiot sekä EU-alueella yhdenmukaistuvan koulutuksen edistysaskeleet. Edelliset yhdessä valmistavat niin suomalaista kuin eurooppalaistakin silmäterveydenhuoltoa ikääntyvän väestön palveluhaasteeseen, uusiin hoitomalleihin sekä tekoälyn käyttöön.  

Konferenssin painopistealueita olivat kuivasilmäisyyden hoito ja piilolinssit, neuro-optometria ja -oftalmologia, silmän patologiat, pediatrinen optometria, myopian hoito ja refraktiomenetelmät.  

EAOO Helsinki 2024 -konferenssin pääluennoitsijoita olivat tohtori Sandra S. Block (US) ja tohtori Leonard Witkamp, tapahtuman juonsi Jussi-Pekka Rantanen

Monipuolinen ohjelmakattaus ja innostavat puhujat tarttuivat kiinnostaviin aiheisiin ja saivat paljon positiivista palautetta presentaatioistaan. Kahvi- ja lounastauoilla osallistujilla oli mahdollisuus kiertää katsomassa ammattilaisnäyttelyn tarjoamaa. Toivottavasti mukaan lähti paljon uusia näkemyksiä, tuttavuuksia ja työkaluja! 

Ansiomerkkejä optisen alan osaajille 

Lauantai-illalla tapahtumassa jaettiin Vuoden optikko -palkinto ja ansiomerkkejä alan kotimaisille uranuurtajille. Vuoden optikko -palkinnon sai Outi Kaseva. Lisäksi NÄE ry palkitsi ansiomerkein seuraavat alan ansioituneet osaajat: Bernd Schwenson (timanttinen ansiomerkki), Satu Autio (kultainen ansiomerkki) ja Satu Järvinen (hopeinen ansiomerkki). Onnittelut vielä kerran kaikille palkituille! 

Ohessa linkki Abstracts Bookiin ja muutamia kuvia tapahtumasta, lisää löytyy Instagramista nae_tapahtumat -tililtä.