Näköstressistä kärsii melkein jokainen

26. lokakuuta Clarion Hotellissa Helsingissä kokoonnuttiin pohtimaan digiajan aiheuttamia näköoireita ja niiden hoitamista. CooperVisionin tapahtumaan osallistui 40–50 optikkoa ympäri Suomen.

Näyttöaika on kovaa silmille

Joka päivä yli 500 miljoonaa ihmistä ympäri Eurooppaa käyttää digilaitteita – 18–29-vuotiaista yli puolet noin 9 tuntia päivässä.

CooperVision kutsui lokakuussa alan ammattilaiset kuulemaan digitaalisten laitteiden käytön vaikutuksesta silmiin. Illan teemana oli silmien digitaalinen väsyminen. Termillä tarkoitetaan silmien ylirasittumista, joka johtuu vaihtelusta näyttö päätteiden, älylaitteiden ja muun maailman välillä.

Silmien digitaalisesta väsymisestä tapahtumassa luennoi Indian yliopiston johtava piilolinssitutkija Pete Kollbaum. Hän esitteli yleisölle tutkimustuloksia siitä, miten piilolinsseillä voidaan helpottaa silmien rasitusta. Oireet ovat kaikille tuttuja: väsyneet, kuivat ja särkevät silmät, jotka ilmenevät yleensä parin tunnin näyttöpäätetyöskentelyn jälkeen.

Bionity Energys -linssit haastavat digiajan

Tapahtumassa CooperVision esitteli uuden piilolinssikategoriansa, digitaalisen väsymisen haasteisiin kehitetyt Bionity Energys -piilolinssit, jotka tulivat markkinoille marraskuun alussa.

– Uudet linssit ovat sfääristen ja moniteholinssien välimaastosta. Niiden optiikka ja materiaali on suunniteltu lievittämään digitaalisen väsymyksen aiheuttamia oireita, CooperVisionin edustaja Teemu Saarinen kertoo.

Linssit auttavat näkemään tarkasti, vaikka käyttäjä vaihtelee näyttöpäätteen ja muiden aktiviteettien välillä. Aquaform®-teknologia taas sitoo linssiin kosteutta, mikä voi vähentää kuivuuden tunnetta myös silloin, kun silmiä räpsyttelee vähemmän, esim. digitaalista näyttöä katsottaessa.

Illan päätti Ruotsin yksi arvostetuimmista puhujista Stefan Hyttfors, joka keskittyi yhteiskunnan kehityksen nopeuteen.