Yrittäjäjärjestö haluaa rakentaa Suomesta mahdollisimman hyvän paikan yrittää. Haluamme, että yrittäjät voivat Suomessa menestyä ja heidän arkensa on sujuvaa. Se on tärkeää paitsi yrittäjille itselleen myös koko kansakunnalle, sillä hyvinvoinnin rahoitus edellyttää yrittäjiä, jotka uskaltavat ottaa riskiä, työllistää ja investoida.
Jokainen Suomessa yrittävä tietää, että lähtökohdat ovat hyvä. Suomi on yksi maailman parhaita paikkoja yrittää. Esimerkiksi Global Entrepreneurship Foundationin yrittäjyysvertailussa Suomi on sijalla 11.
Harvemmin kuitenkin mietimme, minkälainen on hyvä paikka yrittää. Sitä on tärkeä pohtia, jotta voimme olla varmoja siitä, että kuljemme oikeaan suuntaan.
Hyvän yrittäjyysyhteiskunnan lähtökohta on vapaus. Yrittäjyys kukoistaa maissa, joissa toteutuu demokratia, mielipiteenvapaus ja yrittämisen vapaus. Vapaus ruokkii vakautta, joka edistää yrittäjyyttä.
Tärkeä on myös oikeusvaltio, jossa on reilut pelisäännöt mutta ei korruptiota.
Myös reilu kilpailu on olennaista. Siihen kuuluu se, että eri aloille on helppo päästä ja pienikin voi menestyä.
Tämä on tärkeää, sillä jokainen yritys on ollut joskus pieni. Ei ole yritystä, joka olisi syntynyt suurena, vaan suurinkin on kasvanut pienestä.
Hyvä yrittäjyysyhteiskunta on osa avoimia markkinoita. Erityisen tärkeää tämä on Suomen kaltaisille maille, jotka ovat pieniä ja etäällä suurista markkinoista.
Yrittäjien kannalta EU-jäsenyys ja vapaakauppasopimukset ovat todella tarpeen.
Olennaista on myös korkea osaaminen sekä toimivat työ- ja rahoitusmarkkinat. Jos ei ole osaavaa työvoimaa, yrittäminen on mahdotonta. Mutta pelkkä osaaminen ei riitä, myös työmarkkinoiden pitää toimia.
Suomen heikko kohta on työmarkkinoissa, joilta puuttuu yrittäjien kannalta riittävä dynamiikka. Suomen työmarkkinoita on vuosikymmenet rakennettu järjestöjen ehdoilla yrittäjiä kuulematta, ja se näkyy.
Hyvinvointiyhteiskunta on hyvä ympäristö yrittää, jos se ymmärtää yrittäjyyden potentiaalin eikä julkinen sektori levittäydy joka paikkaan ja ota liikaa roolia.
Suomi on tässä riskirajoilla. Julkinen sektorimme on sotkeutunut moneen liiketoimintaan ja syö elintilaa yrityksiltä.
Myös verotuksen taso on kipurajalla. Moni yrittäjä on sen vuoksi lähtenyt muualle. Kun verotus on liian kireää, se syö motivaatiota niin työntekijöiltä kuin yrittäjiltä.
Olennaista on myös toimiva infra. Jos tiet ja tietoverkot eivät ole kunnossa, yrittäminen vaikeutuu.
Olennaista on lisäksi asenneilmasto. Yrittäminen on riskinottoa, joka ei aina onnistu. Siksi on tärkeää, että riskinotosta palkitaan ja epäonnistunut saa uuden mahdollisuuden.
Pitää muistaa, että jokainen epäonnistuminen on oppimisprosessi.
Terve asenneilmasto sisältää ylisukupolvisen vastuun. Yrittäjyysyhteiskunta muistaa tulevat sukupolvet. Se pitää huolta ympäristöstä ja taloudesta, eikä jätä tuleville polville pilaantunutta ilmastoa ja kohtuutonta velkataakkaa.
Mikael Pentikäinen
Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.