Lähde: Suomen Yrittäjät, SEKES ja Suomen Uusyrityskeskukset ry
Vesa Vihriälän työryhmän raportti julkistettiin viime perjantaina. Karua luettavaa jo pelkästään arvioiden osalta. Työryhmä ennustaa tälle vuodelle jopa 9 prosentin BKT:n alenemaa ja seuraavalle vuodellekin vain 0,9 % kasvua. Tämäkin voimakkaasti elvyttävän budjetin avulla. Valtionvelan ennustetaan nousevan vuoteen 2030 mennessä jopa 90 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Raportissa todettiin ”Sopeutus tulee aloittaa viimeistään vuonna 2023”. Näiden suositusten perusteella syntyy kyllä mielenkiintoinen tilanne poliittisesti: tämä hallitus elvyttää ja velkaannuttaa, seuraaville päättäjille on luvassa ikävämpiä asioita.
Vesa Vihriälän työryhmän raportti: Talouspolitiikan strategia koronakriisissä
Yritykset kaipaavat tukea
Vihriälän työryhmä tunnistaa ja tunnustaa sinänsä sen, että nyt tarvitaan myös selkeä yleistuki yrityksien selviytymiseen. Tästä päätöstä odotetaan laajasti. Suomen Yrittäjien gallupin mukaan 10 % yrityksistä on menettänyt koko liikevaihtonsa, 30 % yli puolet ja 20 % on maksuvaikeuksissa. Lisää tukitoimia tarvitaan pian.
Yksi muodostamamme neuvojaverkoston tehtävä on varmistaa, että eri tukien jakaminen toimii ja mahdollisimman moni yritys löytää sopivan tuen ja osaa sitä hakea. Tämä tehtävä on edelleen keskeinen, mutta yhä enemmän tulee pohtia myös poispääsyä kriisistä. Tähän Business Finlandin ja ELY-keskusten kehittämisavustukset ovat hyvä rahoitusmuoto, vaikka niitä julkisuudessa on kritisoitukin.
Katse kohti tulevaa
Yrityksille on annettava eväitä ja niitä on sparrattava kehittämään toimintaansa siten, että ne selviytyvät kriisin yli ja menestyvät koronan jälkeisessä muuttuneessa liiketoimintaympäristössä.
Kuulumiset Uusyrityskeskus-verkostosta kertovat, että kiinnostus uuden yrityksen perustamiseen on hetken hiljaiselon jälkeen herännyt. Neuvonnan kysyntä on vilkastunut ja uusia yritysideoita halutaan pohtia haastavasta tilanteesta huolimatta. Tämä on hyvä uutinen, sillä jälleenrakennus tarvitsee välttämättä myös uutta yrittäjyyttä.
Yritysneuvojilta muuttunut toimintaympäristö vaatii itsensä haastamista ja mahdollisuuksien tajua; Miten hahmotan uuden tilanteen ja miten löydän sieltä ituja tarjottavaksi yrityksille. Ideoiden generoinnissa ja jakamisessa erilainen neuvojien vertaistoiminta on tärkeää ja myös tämä verkosto tarjoaa siihen alustan.
Vientimarkkinoiden avautuessa koronan jälkeen valtioiden massiivinen elvytys ja julkiset hankinnat avaavat mahdollisuuksia, tarjolla on isoja investointi- ja projektikokonaisuuksia. Yritysten ja yritysryhmien tulisi päästä näihin mukaan ja siinä julkiset yrityspalvelut kehitysyhtiöistä Business Finlandiin voivat auttaa.
Anssi Kujala
varatoimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät
hallituksen puheenjohtaja, Suomen Uusyrityskeskukset ry
Jaakko Helenius
toiminnanjohtaja
SEKES
Susanna Kallama
toimitusjohtaja
Suomen Uusyrityskeskukset ry