5 asiaa, jotka aurinkolaseista on hyvä tietää

Aurinkolasit ovat kesän tärkein asuste. Ne suojaavat silmiä UV-säteilyltä, liialta valolta, häikäistymiseltä sekä tuulelta ja roskilta. Kokosimme yhteen viisi asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon aurinkolasien valinnassa ja käytössä kesäaikana. 

Linssien kyky suojata UV-säteiltä riippuu ensisijaisesti linssimateriaalista 

Aurinkolasivalikoimissa on tarjolla eri tavoin käsiteltyjä linssejä. Yleisimmät aurinkolasien värit ovat ruskea, vihreä ja harmaa, koska ne näyttävät ympäristön värit luonnollisempina kuin muut värit. Muovilinssien materiaali suodattaa UV-säteilyn hyvin. UV 100 % tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että UV-säteily suodattuu kokonaan.  

Aurinkolasien valinnassa on viisasta kääntyä ammattilaisen – optikon tai optisen myyjän – puoleen. Optikkoliikkeessä myytävissä aurinkolaseissa on ilmoitettu linssien suojauskykyluokka. Se kertoo kuinka kirkkaassa auringonpaisteessa lasit antavat sinulle riittävän häikäisysuojan.  

Lue lisää linsseistä  

Mitä mieluisammat lasit ovat, sitä varmemmin niitä pidetään 

Optisen laadun lisäksi lasien tulee sopia omaan tyyliin. Myös kasvojen mallia kannattaa miettiä. Hyvä nyrkkisääntö on hankkia kehykset, jotka ovat kasvojen muodon vastakohta. 

Kansainvälisten silmä- ja aurinkolasimessujen valikoima antaa osviittaa siitä, minkämallisia pokia voi bongata kesäkaduilta 2020. 

Tutustu kehystrendeihin 2020 

Piilolinssit ja aurinkolasit ovat toimiva pari 

Piilolinsseistä ei tarvitse luopua aurinkoisina päivinä. Kesällä piilolinssejä on kätevä käyttää aurinkolasien kanssa: piilolinsseillä näkee hyvin ja aurinkolasit puolestaan suojaavat UV-säteilyltä.  

Piilolinsseissä on myös se etu, että siitepölyallergiaoireet saattavat helpottua. Linssi suojaa silmää siitepölyltä. Jos silmät kuitenkin oireilevat, piilolinssejä on syytä välttää.  

Lapsen silmä on erityisen altis vaurioille 

Nuoren silmän mykiö on kirkas, joten se läpäisee säteilyä aikuisen silmää paremmin. Siksi lapsen silmien suojaus häikäisyltä ja UV-säteiltä on erityisen tärkeää. Mykiön läpäisevän säteilyn on todettu altistavan silmäsairauksille ja näön heikkenemiselle. Vaurioitunut mykiö ei palaudu entiselleen, eli sen vaurioiden ennalta ehkäisy on erityisen tärkeää. 

Kesällä auringon UV-säteily on voimakasta, joten perheen pienimpien silmät on hyvä suojata myös pilvisellä säällä tai varjossa. 

Lue lisää lapsen silmien suojaamisesta

Vedenpinta moninkertaistaa auringon heijastuksen 

Lähdössä kesälomalla vesille? 

Hyvä näkeminen on veneillessä paitsi mukavuus- myös turvallisuuskysymys. Oikein valitut aurinkolasit tukevat vesillä liikkujaa monin tavoin: ne parantavat näkemistä ja suojaavat tuulelta, vesiroiskeilta sekä häikäisyltä, joka vedenpinnan heijastuksen vuoksi on moninkertaista.  

Tutustu veneilijän aurinkolasioppaaseen