Näkö vaikuttaa koululaisen oppimisintoon – lue lisää Lapsennäkö.fi:stä

Hyvä näkö on yksi perusta lapsen oppimiselle, ja miellyttävä näkeminen helpottaa lapsen koulunkäyntiä huomattavasti. Hyvin näkevä lapsi lukee ja katselee yleensä mielellään kirjoja, lehtiä ja sähköisiä sisältöjä. Kun näkö on heikko, ei lukeminen suju, eikä kouluunkaan ole usein kiva mennä.

Heikko näkö pakottaa lapsen silmät työskentelemään normaalia kovemmin, mikä aiheuttaa monenlaisia seurauksia. Lapsi voi esimerkiksi hieroa ja siristellä silmiään. Hän voi lukea vain toisella silmällään tai seurata tekstiä sormellaan. Yleensä vanhempi tunnistaa lapsen näköongelman siitä, ettei lapsi innostu rakkaasta harrastuksestaan entiseen tapaan ja lähityöskentely, kuten piirtäminen tai askartelu jaksa kiinnostaa.

Katso kaikki merkit, jotka voivat kertoa, ettei lapsi näe riittävän hyvin.

Lapsennäkö.fi antaa tietoa lasten ja nuorten näköasioista

Lapsi ei välttämättä kykene itse huomaamaan muutosta näössään, sillä näkö voi sumeta niin vähitellen, että hän pitää muutosta normaalina. Siksi vanhemmilla ja esimerkiksi opettajilla on iso rooli lapsen näkömuutosten havaitsemisessa.

Vinkkejä ja tukea saa Lapsennäkö.fi:stä, joka kokoaa yhteen lasten ja nuorten näkemistä koskevan tiedon. Sivusto on koostettu yhdessä lasten näkemisen asiantuntijoiden kanssa, jotta vanhemmilla ja muilla kasvattajilla olisi käytössään helppo ja ymmärrettävä tietopankki lasten näöstä.

Sivustolta löytyy kattavasti tietoa esimerkiksi lapsen optikkokäynnistä, näön ja oppimisen yhteydestä, pienten silmien hoitorutiineista ja näön kehityksestä. Näkijät-nimisissä case-tarinoissa ääneen pääsevät lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa. Case-tarinat auttavat hahmottamaan, miten näönkorjaus voi muuttaa lapsen arjen nopeastikin.

Tutustu sivustoon tästä.