Silmälasit sisältävät supervoimia

Se, että lapsi ei vaikuta kuuntelevan, oppivan tai ymmärtävän, voi johtua yksinkertaisesti siitä, että lapsi ei näe riittävän hyvin. Ongelmaa voidaan lähteä ratkomaan lapsen näöntarkastuksella. Kun lapsen näkökykyä korjataan, saattaa koulunkäynti ja seuraelämä nousta ihan uudelle tasolle.

Lapsen näköä voidaan korjata silmälaseilla ja piilolinsseillä.

Lasten näköä ei koskaan korjata leikkauksella. Tämä johtuu siitä, että silmän taittovoima ei vielä tällöin ole tasoittunut lopulliselle tasolleen. Kun silmän pituuskasvu päättyy 20-25-vuotiaana, voidaan näönkorjausleikkausta harkita. Leikkaukseen turvaudutaan ainoastaan vaikeissa karsastustapauksissa tai sairauden vuoksi. Näönkorjauksessa tulee aina kääntyä laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön puoleen.

Silmälaseilla voidaan korjata näköä hyvin laajasti. Silmälasit pitää saada valita oman maun mukaan. Silloin ne ovat mieluisa varuste. Silmälaseja voi olla myös erilaisia erilaisiin tilanteisiin vaikkapa koululasit ja harrastuslasit erikseen.

Piilolinssejä voidaan alkaa käyttää jopa 8-vuotiaana. Vanhemmat ovat parhaita asiantuntijoita sen suhteen, onko lapsi jo silloin tarpeeksi vastuullinen piilolinssien käyttöön ja huoltoon. Vakavia komplikaatioita piilolinssien käyttäjillä esiintyy harvoin, eivätkä ne lasten keskuudessa ole sen yleisempiä kuin aikuistenkaan. Piilolinssit eivät muuta ulkonäköä, joka voi joillekin lapsille olla tärkeä juttu. Piilolinssit voivat myös helpottaa lapsen harrastuksia. Jokaiselle piilolinssit eivät kuitenkaan sovi, ja niiden sopivuuden tarkistaa aina ammattilainen. Piilolinssien lisäksi näönkorjausta tarvitsevalla lapsella tulee olla myös silmälasit.

Millainen harrastus, sellainen näönkorjausvaruste

Monissa lasten urheilu- ja liikuntaharrastuksissa silmälasit voivat olla hankalat käyttää. Ne tuppaavat rajaamaan näkökenttää ja voivat huurtua kylmällä ilmalla. Vauhdikkaassa menossa silmälasien rikkoutumisriski on myös suuri ja pahimmassa tapauksessa lasien hajoaminen voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Laskettelussa, ratsastuksessa ja esimerkiksi jääkiekossa tarvitaan kypärää, jonka käyttö silmälasien kanssa voi olla hankalia. Ratkaisun tarjoavat piilolinssit, joita voi käyttää jopa 8-vuotiaasta lähtien.

Uimisen ja sukeltamisen harrastaminen suihkuineen ja pukkareineen voi olla haastavaa, jos lapsen näönkorjaustarve on suuri. Paljon uivalle lapselle kannattaa hankkia oman silmälasireseptin mukaan teetetyt uimalasit vahvuuksilla. Piilolinssit eivät sovellu uimiseen, sillä ne saattavat luiskahtaa silmän pinnalta pois tai aiheuttaa yhdessä klooriveden kanssa tulehduksia.

Metsässä ja muualla luonnossa liikkuminen vaatii lapsen silmälaseilta kestävyyttä ja istuvuutta. Epätasainen maasto ja vauhdikas meno ovat yhdistelmä, jossa lasit helposti tippuvat tai kärsivät oksien, risujen, kivien ja männynkäpyjen iskuista ja kolhuista.

Veneily ja purjehdus vaativat silmälaseilta päällä pysymistä – hyvät venelasit eivät putoa päästä tai pudotessaan jäävät kellumaan, ja suojaavat silmiä UV-säteilyn lisäksi mekaanisilta häiriöiltä kuten tuulelta ja ilmassa lentäviltä roskilta. Kaikissa ulkoiluharrastuksissa on hyvä UV-suoja tärkeä. Näönkorjausta tarvitsevalla lapsella tulisi olla aurinkolasit omilla vahvuuksilla tai fototrooppiset eli kirkkauden mukaan tummuvat tai vaalenevat linssit.

Piirtäminen, maalaaminen ja vaikkapa nuottien lukeminen vaativat erityisen tarkkaa näkemistä. Kiinnitä erityishuomiota näönkorjaustarpeeseen ja muistakaa päivittää lapsen silmälasit riittävän usein.

Tervetuloa optikolle ratkomaan ongelmia!

Näöntarkastus ei satu ja on usein lapsen mielestä hauskaakin. Suomessa on noin 700 optikkoliikettä, joissa kaikissa tehdään näöntarkastuksia. Lapsen näöntarkastuksen suorittava optikko tai silmälääkäri osaa ottaa huomioon lapsen iän ja kehitystason. Parhaimmillaan optikkokäynti onkin hauska ongelmanratkaisuleikki. Optikoilla on myös taikavoima, sillä näöntarkastus tuo aina esiin totuuden niin lapsen kuin aikuisenkin näön tilasta.

Esimerkki siitä, miten näöntutkimus etenee:

  1. Jutellaan ja kartoitetaan silmien vointia ja mahdollisia näköongelmia.
  2. Tutkitaan silmien terveydentila.
  3. Tutkitaan kaukonäkö ja mahdolliset taittovirheet.
  4. Tutkitaan tarvittaessa myös lähinäkö.
  5. Tutkitaan silmien yhteistoiminta ja karsastus.
  6. Tutkitaan tarvittaessa myös kontrastinäkö, näkökenttä ja värinäkö.
  7. Tutkimuksen perusteella kirjoitetaan tarvittaessa silmälasiresepti, joka kertoo, minkälaiset silmälasit tarvitaan. Joskus näöntutkimuksessa ilmenee, ettei silmälaseja tarvitakaan.
  8. Katsellaan yhdessä silmälaseja ja valitaan ne heti tai myöhemmin.
  9. Noudetaan silmälasit ja/tai piilolinssit, kun ne valmistuvat.