Tavallisilla silmälaseilla saadaan näkö tarkaksi, mutta niiden avulla ei saada pysäytettyä likinäköisyyden pahenemista.
Optometristi Petri Eskola kuvaa likinäköisyyden eli myopian kasvua aikapommiksi, jota pitäisi alkaa purkaa mahdollisimman nopeasti. Hän puhui aiheesta Oulussa järjestetyssä Optometria Foorumissa. Eskola toimii Optometristina Hoya Vision Caressa.
Likinäköisyyden nopea lisääntyminen on globaali haaste. Ennusteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä vähintään puolet maailman ihmisistä on likinäköisiä. Likinäön hoitamattomuudella on vakavia seurauksia. Silmäsairauksien riski kasvaa, elämänlaatu heikkenee ja pahimmillaan seurauksena voi olla näön menetys.
Maailmanlaajuisesti arviolta vain noin 15 prosenttia näönhuollon ammattilaisista tekee työtä likinäköisyyden hillitsemiseksi. Se on Eskolan mukaan aivan liian vähän. Ammattilaisten pitäisi herätä siihen, että kyseessä ei ole mikään salatiede. Vaikka likinäköisyys on pitkälti geneettistä, sitä voidaan hoitaa.
Likinäköisyys pahenee jo varhaisesta lapsuudesta teini-iän lopulle. Siksi se pitäisi löytää mahdollisimman varhain. Likinäköisyys lisääntyy nopeimmin 6–8 vuoden iässä, ja silloin myös sen hillitseminen on tehokkainta.
Petri Eskolan mukaan Suomessa on hyvä tilanne likinäköisten lasten tunnistamisessa. Siitä kuuluu kiitos korkeatasoiselle neuvola ja kouluterveydenhuollon järjestelmille.
– Sen jälkeen asiaa aletaan usein korjata normaaleilla silmälaseilla tai piilolinsseillä. Niillä kyllä saadaan likinäköisyyttä aiheuttava taittovirhe korjatuksi, ja laseja voidaan uusia lapsen kasvaessa, mutta ne eivät estä likinäköisyyden pahenemista”, Eskola sanoo.
Likinäköisyyttä voidaan hoitaa kolmella tavalla.
Yksi on silmälääkärin määräämä lääkinnällinen hoito. Sen ongelmana ovat lääkkeen mahdolliset sivuvaikutukset. Toinen keino ovat myopian hidastamiseen tarkoitetut erityislasit ja erityispiilolinssit, joita määräävät optikot. Likinäköä ei voi siis ehkäistä tavallisilla laseilla. Kolmas on arkipäivän toimenpiteet eli valinnat, joita teemme jokapäiväisessä elämässä. Niiden kohdalla avainasemassa ovat koti ja koulu.
– Tämä tarkoittaa ulkona olemisen lisäämistä sekä lähityön, kuten erilaisten älylaitteiden katselun vähentämistä. Lähikatselun osuudesta likinäköisyyden lisääntymiseen on vahvaa näyttöä. Ulkoilun lisäämisestä on myös tutkittua tietoa. Sen mukaan jo kaksi tuntia päivittäistä ulkoilua viivästyttää likinäköisyyden syntymistä. Tutkimusten mukaan vahvalla päivänvalolla näyttää olevan vaikutusta likinäköisyyteen, Petri Eskola kertoo.
Lisätietoja:
Petri Eskola 0400 596 255, eskola@hoya.com
Panu Tast, toimitusjohtaja, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry, 040 5422 227, panu.tast@naery.fi