Oulu Optometria Forumilla pitkät perinteet 

Oulu Optometria Forum on NÄE ry:n syksyn päätapahtuma ja se järjestettiin jo 20. kerran Oulussa lauantaina 16.9. Tällä kertaa tapahtuma palasi juurilleen ammattikorkeakoulun tiloihin Kontinkankaan kampukselle. Paikan päällä osallistujia oli noin 150 ja etäyhteyksien välityksellä noin 70.  

Oulu Optometria Forum 2023 järjestetään yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa, ja tapahtuman käytännön suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat opiskelijat, jotka tekevät tapahtumatuotannon opinnäytetyönään.

Tänä vuonna järjestelyistä vastasivat Nina Elfving, Henni Kantola ja Sanni Lindholm (pääkuva) yhteistyössä Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n kanssa. Tapahtuman pääsponsorina toimi Fenno Optiikka.

”Koulutustapahtumia Oulussa on järjestetty jo kahden vuosikymmenen aikana ja yhteistyö on hioutunut vuosien saatossa antoisaksi. Tämä on hieno osoitus hyvästä yhteistyöstä työelämän, ammattikorkeakoulun ja opiskelijoiden kesken”, NÄEn toimitusjohtaja Panu Tast kommentoi. 

Työelämä näyttäytyi vahvasti tapahtuman ammattilaisnäyttelyssä. Tänä vuonna mukana oli 19 yritystä sekä Suomen Optometrian Ammattilaiset ry ja Suomen Piilolasiseura ry.  

Luento-ohjelma koostui viidestä ammattilaisluennosta 

Luento-ohjelma koostui viidestä ammattilaisluennosta, joilla tarjottiin laaja näkökulma silmäterveyden eri osa-alueisiin. Ensimmäisessä luennossa optikko Mari Suuronen valaisi kuulijoita aiheella ”Silmän etuosan mikroskopointi ja silmälöydösten kirjaaminen”. Seuraavaksi vuorossa oli optometristi MOptom Päivi Nokipii, joka esitteli mielenkiintoisen katsauksen gonioskopian maailmaan. 

Tietoaan jakoi myös Arto Hartikainen, kun hän käsitteli silmän etuosan yleisimpiä löydöksiä. Tämän luennon sponsoroi Suomen piilolasiseura. Seuraavassa luennossa optometristit MOptom Riikka Torvela ja Mia Rosqvist yhdistivät voimansa ja esittelivät silmänpohjan yleisimmät löydökset, antaen arvokasta tietoa kuulijoille. Päivän päätteeksi kuultiin silmätautien erikoislääkäri Tapani Palosaaren luento aiheesta ”Verkkokalvon irtauma vs. Lasiaisen irtauma”.  

Opit käytäntöön workshopeissa 

Luentojen lisäksi tarjolla oli työpajoja, joissa halukkaat pääsivät kertaamaan silmään liittyviä tutkimuksia käytännössä. Työpajat järjestettiin OAMKin tiloissa ja mukana niitä mahdollistamassa olivat Topcon Healthcare ja Innz Medical. Työpajojen aiheet mukailivat luentoaiheita, ja niissä keskityttiin silmä etuosan mikroskopiaan, gonioskopiaan ja OCT- ja silmänpohjakuvien tarkasteluun. Työpajojen vetäjinä toimivat Anssi Hakala, Päivi Nokipii ja Tuomas Juustila.   

Tapahtumassa palkittiin alan ammattilaisia 

Koulutuspäivän päätteeksi Suomen piilolasiseura Robert Anderssonin johdolla palkitsi Mikko Järvisen vuoden piilolasisovittajana. SOA palkitsi puheenjohtaja Riikka Torvelan johdolla Marjo Hevosmaan ja Hannu Kuusikon hopeisilla ansiomerkeillä.  

Kuva: Mikko Järvinen (vas.), Robert Andersson, Marjo Hevosmaa, Hannu Kuusikko ja Riikka Torvela.

Tapahtuman juonsi ansiokkaasti alan monitaituri ja vuoden optikko 2022 Jyri Vestervik

Kansainvälinen EAOO-konferenssi toukokuussa Helsingissä 

10.-12.5.2024 optisen alan ammattilaiset kokoontuvat Helsingissä 15. EAOO-konferenssiin, jossa esitellään alan ajankohtaista tutkimustietoa. Tänä vuonna kohtaamme teemalla Advancing Optometry and Optics through Technology and Shared Care. Konferenssi on yksi näönhuollon ammattilaisten merkittävimmistä foorumeista Euroopassa ja se kokoaa yhteen asiantuntijoita, tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita. Tapahtuman tuottavat yhteistyössä NÄE ry ja EAOO. 

Tapahtuman abstraktihaku on nyt avoinna. Abstraktihaun pohjalta valikoidaan sisältöä konferenssin luentoihin, työpajoihin ja posterinäyttelyyn. Sponsoroinnista ja näyttelystä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä toimisto@naery.fi

Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu syksyn aikana. Nähdään toukokuussa Helsingissä!