Silmähoitajien koulutuspäivät tarjosivat uusia näkökulmia, asiantuntevia luennoitsijoita ja verkostoitumismahdollisuuksia

Silmähoitajien koulutuspäivät toivat yhteen lähes 100 alan ammattilaista päivittämään osaamistaan ja verkostoitumaan. Kaksipäiväinen tapahtuma tarjosi ajankohtaista tietoa muun muassa glaukooman hoidosta ja tekoälyn mahdollisuuksista silmäterveydessä. Koulutuspäivien yhteydessä valittiin myös silmähoitajien alaosaston uusi ohjausryhmä, joka kehittää koulutuspäiviä ja vahvistaa ammattilaisten ääntä alalla.

Silmähoitajien koulutuspäivät pidettiin 20.-21.3.2025 Fennia-talossa, Helsingissä. Ohjelman suunnittelusta vastasi yhdessä Näe ry:n tapahtumatiimin kanssa silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen, joka toimi myös luennoitsijana yhdessä muiden silmäterveyden huippuasiantuntijoiden kanssa. Koulutuspäivät keräsivät lähes 100 silmäterveyden ammattilaista ympäri Suomen päivittämään ja laajentamaan ammattitaitoaan.

Koulutuspäivien aiheet koostuivat seuraavista teemoista:

  • Glaukooman hoito
  • Silmäluomen sairaudet
  • Pistoshoidot
  • Tekoälyn hyödyntäminen silmäterveyden alalla

Silmähoitajien alaosaston ohjausryhmä valittiin kaudelle 2025–2026

Silmähoitajien koulutuspäivien yhteydessä valittiin silmähoitajien alaosastolle ohjausryhmä kaudelle 2025–2026. Heidän tärkeimpänä tehtävänänsä on suunnitella ja toteuttaa silmähoitajien näköistä koulutusta ja toimintaa.

Silmähoitajien alaosaston ohjausryhmä.

Alaosaston ohjausryhmän puheenjohtajaksi valittiin Anne Seppänen, varapuheenjohtajaksi Kati Nieminen ja jäseniä ovat Merja Nurmilehto, Johanna Vesanen, Julianna Parkkila, Petra Westerholm ja Jana Dubenko (puuttuu kuvasta).

”Rohkaisen kaikki silmähoitajajäseniä kertomaan omat toiveensa ohjausryhmälle niin koulutuspäivien kuin muidenkin ajankohtaisen asioiden suhteen. Alaosaston ohjausryhmä on se kanava, jonka avulla myös silmähoitajien ääni kuuluu Näe ry:n kannanmuodostuksessa ja päätöksenteossa”, kertoo Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Kiitos palautteesta – kehitysehdotukset huomioidaan

Palautekyselyyn vastasi noin 40 % osallistujista. Kokonaisarvioi (asteikko 1–10) luentojen osalta on 8.00, koulutuspäivien hyödyllisyys omalle työlle 8.06 ja koko tapahtuman osalta 8.15. Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotun Silmätautien käsikirjan arvonnassa onnetar suosi optometristi Lauraa.

Koulutuspäivät saivat osallistujilta pääosin myönteistä palautetta. Erityisesti kiitosta saivat asiantuntevat luennoitsijat, ajankohtaiset aiheet sekä mahdollisuus keskustella ja verkostoitua muiden alan ammattilaisten kanssa. Moni osallistuja koki saaneensa uusia näkökulmia ja työkaluja oman työnsä kehittämiseen.

”Ronald Kam oli mahtava!”
”Erittäin asiantuntevat puhujat, joilla oli selkeä ja innostava tapa esittää asioita.”
”Päivät antoivat paljon ajateltavaa ja konkreettisia vinkkejä, joita voin hyödyntää heti omassa työssäni.”
”Hyvä tasapaino teoriaa ja käytännön esimerkkejä – opin paljon uutta.”

”Pidin erityisesti siitä, että koulutuksessa oli tilaa keskustelulle ja kokemusten vaihdolle.”
”Olisin toivonut kuulla lisää Petri Huhtisen luennosta!”
”Ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa.”
”Ihanaa kun päivät järjestetään!”
”Hyvin järjestetty, hyvä sijainti (helppo tulla junalla), hyvä ruoka.”
”Kuvantamisesta ja tekoälystä oli hyviä luentoja ja hienoa nähdä, miten silmänpohjakuvat voivat kertoa paljon muutakin kuin vain silmien tilanteesta.”

Kehitettäväksi nostettiin muun muassa koulutuspäivien aikataulutus ja tiettyjen aiheiden syventäminen. Osa osallistujista koki, että joillekin aiheille olisi ollut tarpeen varata enemmän aikaa, ja toisaalta taukoja voisi lyhentää, jotta koulutuksen rytmi säilyisi napakkana.

”Suuri kiitos esiintyjille, kaikille osallistujille ja yrityksille, jotka olivat mukana mahdollistamassa tapahtuman sekä Suomen Yrittäjille tapahtumapuitteista!”, sanoo Näe ry:n tapahtumista vastaava Hanna-Liisa Erkheikki.

Kuva silmähoitajien koulutuspäivien sponsoreiden logoista.