
Tekoäly ottaa vauhdilla uusia kierroksia. Se kehittyy nopeasti ja sen sovellusalueet laajenevat jatkuvasti. Tekoäly voi saavuttaa erittäin korkean älykkyyden tason ja suorittaa monia tehtäviä tehokkaasti algoritmien ja datan pohjalta.
Tekoälyn hyödyntämisalueita löytyy paljon. Jo tänä päivänä tekoäly voi korvata ihmisen tukipalveluissa, kuten kirjanpidossa, kirjaamisessa ja tulkkipalveluissa. Viimeisin esimerkki tulee Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta, jossa tekoäly korvaa 23 tekstinkäsittelijää. Tämä on vasta alkusoittoa.
Sosiaali- ja terveyspalveluissa on lukuisa joukko alueita, joissa tekoälyä voidaan hyödyntää ja saada merkittäviä tuottavuusloikkia. Sosiaalipalveluissa voidaan tekoälyn avulla kahlata asiakkaan historiatiedot, ja saada niistä yhteenvedot tai hoivan puolella kirjaamisapuri antaa lisää aikaa asiakkaille. Vastaavasti näin voidaan tehdä myös terveyspalveluissa.
Terveydenhuollon puolella löytyy useita soveltamisaloja lääketieteen eri erikoisaloilta, kuten patologiassa, radiologiassa, neurologiassa ja farmakologiassa. Usko tai älä: uudet tekoälypohjaiset chatbotit voivat olla myös empaattisempia kuin ihmiset.
Lähitulevaisuudesta tiedetään jo, mitä tekoäly tuo mukanaan silmäterveyteen. Silmät kertovat kaiken: ei vain syvimpiä ajatuksia tai silmäsairauksia, vaan myös eri sairauksista. Tekoälypohjaisilla kuvantamismenetelmillä voidaan tunnistaa varhaisessa vaiheessa muun muassa silmänpainetauti, kaihi, silmänpohjan ikärappeuma tai diabeettinen retinopatia.
Tekoälylle ei voida jättää päätöksentekoa potilaan diagnoosista tai hoidosta. Vaikka tekoäly seuloo ja diagnosoi, niin tarvitsemme aina patologin, radiologin, optometristin tai silmälääkärin tarkistamaan ja vahvistamaan löydökset.
Tekoäly toimii parhaimmillaan ammattilaisen apuna potilaan parhaimman hoidon takaamiseksi. Se nopeuttaa, tuo tarkkuutta diagnoosiin, yksilöllistää, tukee hoidon jatkuvuutta ja ennen kaikkea lisää vaikuttavuutta.
Tuottavuuden kasvu on merkittävää, kun tekoäly mahdollistaa varhaisemmat diagnoosit ja yksilöllisemmän hoidon. Esimerkiksi diabeettisen retinopatian tunnistamisen voi siirtää ammattilaisen työpöydältä tekoälylle. Nyt ihminen käsittelee kymmeniä kuvia päivässä, mutta tulevaisuudessa tekoäly voi käsitellä jopa satatuhatta kuvaa. (Hautala, Lääkärilehti 4.3.2024.)
Tekoäly vaikuttaa merkittävästi toimintaympäristöön ja luo uusia kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia. Otetaan yhdessä johtava rooli tekoälyn hyödyntämisessä asiakkaiden silmäterveyden hyväksi.
Mitä mieltä sinä olet tekoälyn kehityksestä?
Sanna Aunesluoma
toimitusjohtaja
Hyvinvointiala HALI ry