Optisen alan vahva kasvu jatkui vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä

Optisen alan kasvu jatkui vahvana vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä: vähittäiskaupan liikevaihto nousi 107 miljoonaan euroon (+11,7 %) ja tukkukaupan lähes 24 miljoonaan euroon (+0,8 %). Kasvua vauhdittavat väestön ikääntyminen ja uusien optikkoliikkeiden avautuminen eri puolilla maata. Toisaalta alaa vaivaa paheneva osaajapula. Alan ennakointityö nostaa esiin tulevaisuuden keskeiset trendit, kuten ennaltaehkäisevän näönhuollon, teknologiset innovaatiot ja yhteiskunnan ”näyttöistymisen” vaikutukset näkemiseen.

Optisen alan kasvu jatkui vahvana vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi 11,7 prosenttia ja oli yhteensä 107 115 880 euroa. Henkilöstömäärä nousi 5,6 prosenttia ja palkkasumma kasvoi 7,5 prosenttia.

”Optinen ala sai selkeästi lisää vauhtia muun erikoiskaupan positiiviseksi kääntyneestä kehityksestä. Merkittävin muutos on silti työntekijämäärän ja sen myötä palkkasumman kasvu. Se kertoo optisen alan yritysten luottamuksesta siihen, että alan hyvä kehitys jatkuu”, sanoo Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Tukkukaupassa tasaista kehitystä

Myös optisen alan tukkukaupan puolella nähtiin positiivista kehitystä, vaikka kasvu oli maltillisempaa.

Tukkukaupan liikevaihto kasvoi 0,8 prosenttia ja oli 23 817 889 euroa. Palkkasumman kasvu tukkukaupassa oli 5,5 prosenttia, vaikka henkilöstömäärä pysyi lähes ennallaan (-0,1 %).

Jako tukku- ja vähittäiskaupan yrityksiin on tällä alalla häipymässä. Entistä useampi toimija on molempia. Siksi optisen alan vähittäis- ja tukkukaupan kehitysluvut voivat poiketa jatkossa yhä enemmän toisistaan”, selventää Tast.

Kasvun taustalla rakenteelliset muutokset ja palveluverkoston laajeneminen

Optisen alan kasvuun vaikuttavat useat rakenteelliset tekijät. Väestön ikääntyminen lisää näönhuollon ja silmäterveyspalveluiden kysyntää. Lisäksi uusia optikkoliikkeitä avataan jatkuvasti eri puolille maata, mikä kasvattaa palveluverkostoa ja saavutettavuutta. Samalla se aikaansaa alalle osaajapulaa, mikä näkyy yritysten rekrytointivaikeuksina ja lisäinvestointeina henkilöstöön.

”Osaajapula toisaalta haastaa alaa kehittämään houkuttelevia urapolkuja ja koulutusratkaisuja ja toisaalta johtaa alaa hyödyntämään täysimääräisesti kehittyvän silmäterveysteknologian tuomia mahdollisuuksia”, Tast sanoo.

”Terveydenhuollon ammattihenkilöasetuksen 16 pykälän ja optikkotoiminnan ei lääketieteellisten rajoitusten poistuminen 1.8.2025 alkaen aloittaa täysin uudenlaisen ajanjakson toimialalla. Jatkossa silmälasiasiakas voi aina iästä, tehdyistä silmäleikkauksista ja silmien terveystilanteesta riippumatta aloittaa palvelupolkunsa optikolta.”

Ennakointityö tuo näkymää tulevaan – esillä ennaltaehkäisevä näönhuolto

Optisen alan trendikartan avulla seurataan viittä keskeistä teemaa: tuoteteknologian kehitys, asiakaskokemus, kestävä kehitys ja vastuullisuus, ennaltaehkäisevä näönhuolto sekä silmäsairauksien diagnostiikka ja hoito. Tällä kertaa toimialakatsauksessa syvennytään ennaltaehkäisevään näönhuoltoon.

”Ennaltaehkäisevän näönhuollon trendeissä näkyy vahvasti väestön ikääntyminen ja sen myötä tulevan haasteen vaatimat uudet teknologia- ja palveluinnovaatiot. Samalla yhteiskunnan ’näyttöistyminen’ tuo mukanaan uudenlaisia näkemisen haasteita eri ikäryhmille, kuten lasten likinäköisyyden yleistymisen, silmien rasittumisen lisääntymisen sekä tarpeen kehittää digilaitteiden käyttöön soveltuvia silmälasilinssiratkaisuja”, sanoo Fenno Optical Oy:n toimitusjohtaja Rainer Nyman Näe ry:n hallituksesta.

”Ennakointityö on meille keskeinen työkalu, jonka avulla voimme tunnistaa alan muutossignaaleja ajoissa ja varmistaa, että ala pysyy kehityksen kärjessä”, summaa Tast.


Lisätiedot:

Panu Tast, toimitusjohtaja, Näkeminen ja silmäterveys Näe ry, p. 040 5422 227, panu.tast@naery.fi
Rainer Nyman, toimitusjohtaja, Fenno Optical Oy, p. 0400 935 936, rainer.nyman@fennooptiikka.fi