Näkeminen ja silmäterveys

Näkötieto auttaa sinua ja silmiäsi

Optikkoliikkeestä saat avun ja ohjauksen kaikkiin näkemiseen ja silmien terveyteen liittyviin kysymyksiisi. Samalla saat aivan uuden ilmeen kasvoillesi! Tarvittaessa sinut ohjataan eteenpäin silmälääkärille tai -kirurgille. Monissa optikkoliikkeissä eri ammattilaiset työskentelevät jo valmiiksi saman katon alla: optikot, silmälääkärit ja optiset myyjät. Tarkistuta näkösi vähintään kahden vuoden välein.

Usein käynti optikolla auttaa -tunnuslause on tuttu jo 1970-luvulta. Tunnus viestii siitä, että saat näönhuollon asiantuntemuksen ja ohjauksen yhdestä paikasta, optikoltasi. Tunnusta saavat käyttää vain Näkemisen ja silmäterveyden toimialan jäsenet. Jäsenet ovat sitoutuneet ylläpitämään ja kehittämään ammattitoiminnan edellyttämää ammattitaitoa.

Näkemisen ja silmäterveyden toimialaan kuuluvat optikkoliikkeet löydät tästä

Optikko

Optikot ovat korkeakoulututkinnon suorittaneita terveysalan ammattilaisia, jotka osaavat etsiä juuri sinulle sopivan ratkaisun näkemiseesi. Optikko on näönhuollon asiantuntija, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa näöntutkimusten tekeminen, piilolinssien sovittaminen, silmäpaineen mittaaminen, silmien terveydentilan arvioinnit sekä sopivien silmälasien ja aurinkolasien löytäminen ja sovittaminen. Optikko opastaa myös näönhuoltovälineiden oikeassa käytössä ja osaa ohjata tarvittaessa silmälääkärille.

Silmälääkäri hoitaa silmäsairauksia

Silmälääkärit ovat yliopistotutkinnon suorittaneita ja sen jälkeen silmätauteihin erikoistuneita lääkäreitä. He ovat asiantuntijoita paitsi silmäsairauksien hoitamisessa, myös niiden ennaltaehkäisyssä. Vastaanotolla lääkäri tutkii silmän oireita ja sairauksia suorittaen silmätutkimuksia käyttäen usein apunaan mustuaista laajentavia lääkeaineita. Lääkäri voi myös kertoa sinulle lisätietoja näkökyvystäsi tai taittovirheitä korjaavista hoidoista.

Silmälääkärillä kannattaa käydä rutiininomaisesti, jos tiedät suvussasi ilmentyvän silmiin liittyviä sairauksia. Lääkärin olisi hyvä tutkia silmät säännöllisesti optikkokäyntien lisäksi 40 ikävuoden jälkeen. Silmälääkärit suorittavat myös alle 8-vuotiaiden lasten näöntutkimukset.

Silmälääkärille kannattaa mennä aina jos epäilet silmäsairautta tai jos sinulla on silmäsairauden oireita. Silmäsairaudet saattavat olla kuitenkin pitkäänkin oireettomia, minkä vuoksi säännölliset tarkastukset silmälääkärillä ovat hyvin tärkeitä. Useimmissa optikkoliikkeissä toimii silmälääkärin vastaanotto. Silmälääkäri ohjaa tarvittaessa lisätutkimuksiin silmälaboratorioon tai silmäkirurgille.

Silmäkirurgi on erikoistunut leikkauksiin

Silmäkirurgi on erikoispätevyyden suorittanut silmälääkäri, joka tekee esimerkiksi harmaakaihi-, karsastus- ja taittovoimaleikkauksia. Myös korjaavat leikkaukset, kuten glaukooma- ja silmäluomileikkaukset kuuluvat silmäkirurgin toimenkuvaan kyyneltiekirurgiaa unohtamatta.

Monet optikkoliikkeet tekevät yhteistyötä silmäkirurgien kanssa. Monissa silmäkirurgian yrityksissä puolestaan työskentelee myös optikoita.

Optinen myyjä on hyvännäköisyyden asiantuntija

Optikkoliikkeen myyjällä on silmää löytää sinulle uusi ilme ja sopivimmat kehykset tai aurinkolasit. Optinen myyjä tekee myyntityötä, esittelee tuotteita ja palvelee asiakkaita muissakin asioissa usein ensimmäisenä.

Optisella myyjällä saattaa olla myös koulutus tehdä joitakin optikkoa tai silmälääkäriä avustavia pieniä perusmittauksia. Useat optiset myyjät ovat suorittaneet optisen alan myynnin ammattitutkinnon. Tutkinto on mahdollista suorittaa koulutusyritys Rastor Oy:ssa yhteistyössä Näkemisen ja silmäterveyden toimialan kanssa.

Jos kaipaat tietoa jostain tietystä silmälasi-, piilolinssi- tai aurinkolasimerkistä, löydät haunavulla helposti sitä maahantuovan Näkemisen ja silmäterveyden toimialan jäsenyrityksen.