Näkeminen ja silmäterveys

Silmäterveydenhuollon peruspalvelut Suomessa

Yksityiset silmäterveydenhuollon yksiköt – optikkoliikkeet silmälääkärivastaanottoineen, silmäsairaalat ja lääkärikeskusten silmälääkärivastaanotot – kantavat vastuun silmäterveydenhuollon peruspalveluista, joilla tarkoitetaan näköjärjestelmän toiminnan mittaamiseen, silmien terveydentilan ja yleisimpien silmäsairauksien diagnostiikkaan, hoitoon ja sen seurantaan liittyviä palveluita. Silmätautien erikoissairaanhoidon palvelut on Suomessa keskitetty julkisen terveydenhuollon piiriin.

Näkö on ihmisen tärkein aisti. Digitalisoitunut yhteiskunta asettaa uudenlaisia vaatimuksia kaikenikäisten näkökyvylle. Uusiin päätelaitteisiin ja niiden käyttöön saattaa liittyä vielä osin tuntemattomia riski- ja kuormitustekijöitä, myös lasten ja nuorten kohdalla.

Tietolähteitä

Alan asiantuntijalehti Näe

Näe-lehden julkaisu on toistaiseksi keskeytetty. NÄE ry suuntaa kaikki resurssinsa toimialan yritysten tukemiseen koronavirusepidemian aikana. Edelliset numerot ovat edelleen normaalisti verkossa luettavissa. 

Kaikille avoin alan asiantuntijalehti Näe ilmestyy verkossa viidesti vuodessa ja sisältää runsaasti ja laajasti tietoa näkemisestä, silmäterveydestä sekä ilmiöistä, ihmisistä ja organisaatioista toimialalla ja sen ympärillä.

Voit tilata Näe-lehden myös suoraan sähköpostiisi.

Lasten näkö

Lapsennäkö.fi on NÄE ry:n ylläpitämä lasten ja nuorten toiminnalliseen näköön keskittyvä verkkosivusto. Helposti ymmärrettävä, matalan kynnyksen tukea, apua ja infoa sisältävä tietopankki on suunnattu lasten ja nuorten läheisille aikuisille. Sivuston tavoitteena on valistaa lasten ja nuorten läheisiä aikuisia hyvän näkemisen kauaskantoisista vaikutuksesta lapsenkin elämänlaatuun, sekä ohjata hakemaan apua oikeasta osoitteesta varhaisessa vaiheessa.

Silmien suojaaminen

NÄE ry:n ylläpitämä Suojaasilmäsi.fi -sivusto on tiivis tietopaketti silmien suojaamisesta valolta.  Se on rakennettu palvelemaan kaikkia asiasta kiinnostuneita – niin kuluttajia kuin mediaa. Sivustolta löydät tietoa valon laaduista, silmäterveydestä, linssien ominaisuuksista, oikeanlaisten linssien valinnasta sekä ajankohtaista infoa muotitrendeistä.

Alan yritykset

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n jäsenyritykset löytyvät sivujemme yrityshausta.

Toimialan tiedotus

Tiedotamme säännöllisesti toimialan kehityksestä ja merkittävistä tapahtumista. Mediatiedotteet löydät täältä.