Muista lapsen silmien suojaus

Koululaisten lomat starttaavat kesäkuun ensipäivinä. Varsinkin näin hyvän sään aikana lapset viihtyvät pitkiä aikoja ulkona, ja silmien valolta suojaamisen tarve kasvaa.  Lasten silmät ovat aikuisen silmiä alttiimpia valon haitoille. Aurinkolasien lisäksi lippis tai lierihattu on hyvä lisävaruste.

Keväällä ja kesällä auringon UV-säteily on voimakasta, joten silmien suojaamisesta on hyötyä myös pilvisellä säällä tai varjossa, kun ulkona ollaan pitkään. Eri asiantuntija-arvioiden mukaan ihmisen elinikänään saamasta UV-säteilystä saadaan 25 prosentista jopa puoleen ennen 18 ikävuotta, koska lapset viettävät merkittävästi aikuisia enemmän aikaa ulkona.

Mitä nuorempana lapsi tottuu aurinkolasien käyttöön, sen parempi. Menevälle leikki-ikäiselle voi olla vaikeaa vakuutella lasien tärkeyttä, jos ne tuntuvat ylimääräiseltä, hankalalta lisävarusteelta. Vauvasta lähtien aurinkolaseja käyttänyt ei huomaa kyseenalaistaa suojavarustetta samalla tavoin. Optikkoliikkeissä on laadukkaita aurinkolaseja kaiken ikäisille ja kokoisille, ja myös tyylivalikoima kasvaa kokoajan.

Jotkut lapset voivat olla hyvinkin kiinnostuneita aurinkolaseista myös tyyliasiana, varsinkin teini-iän kynnyksellä. On hyvä, jos pukeutumisestaan tarkka esiteini haluaa aidosti käyttää aurinkolasejaan, eikä koe niitä muotimielessä vääränlaisiksi.

Silmälaseja käyttävällä lapsella tulee olla omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit, tai vaihtoehtoisesti sekä piilolasit että aurinkolasit.

Lapsen silmä erityisen altis vaurioille

Nuoren silmän mykiö on kirkas, joten se läpäisee säteilyä aikuisen silmää paremmin. Siksi lapsen silmien suojaus häikäisyltä ja UV-säteiltä on erityisen tärkeää. Mykiön läpäisevän säteilyn on todettu altistavan silmäsairauksille ja näön heikkenemiselle. Vaurioitunut mykiö ei palaudu entiselleen, eli sen vaurioiden ennalta ehkäisy on erityisen tärkeää.

Lapsi ei myöskään huomaa varoa suoraan aurinkoon katsomista aikuisen tavoin, vaan tutkii uteliaana ympäristöään. Mitä pienempi vauva, sen todennäköisempää on, että katse harhailee ympäristön vaaroja sen kummemmin rekisteröimättä. Toki lapsi myös katsoo luonnostaan häikäisevästä valosta pois päin; toisaalta isotkin lapset voivat ”leikkiä” katsomalla vaaralliseksi tiedettyyn aurinkoon.

Joidenkin tutkimusten mukaan vaaleanväriset silmät – siis suomalaisittain tyypilliset siniset, vihreät ja harmaat silmät – ovat tummia silmiä alttiimpia UV-säteilyn aiheuttamille syöpäsairauksille.

Laatuaurinkolaseista paras turva

Aurinkolaseilta tulisi edellyttää samaa optista laadukkuutta kuin silmälaseiltakin: niiden valontaitto-ominaisuuksien tulee olla virheettömät, ne eivät saa heikentää näöntarkkuutta, eivätkä oleellisesti vähentää silmien kontrastiherkkyyttä eli kykyä erottaa katsottava kohde taustastaan.

Linssien kyky suojata UV-säteiltä riippuu ensisijaisesti linssimateriaalista. Yleisimmät muovilinssien materiaalit suodattavat UV-säteilyn hyvin.

Laadukkaat aurinkolasit blokkaavat niin UVA- että UVB-säteet. UV 100 tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että aurinkolasit suodattavat maan päälle tulevan UV-säteilyn kokonaan. Lasilinssien UV-suodatuksen teho riippuu linssin tuotantomenetelmästä materiaalista ja pinnoitteista.

Lähteinä on käytetty NÄE ry:n tuottamaa materiaalia, American Academy of Ophthalmologyn aineistoa sekä All About Vision -sivustoa.