Suomessa on tarvetta korkeasti koulutetuille optometristeille – tartu nyt jatko-opintoetuihin!

Haku Oamkin kliinisen optometrian ylempään AMK-tutkintoon (Clinical Optometry) on nyt käynnissä. SOAn puheenjohtaja Marjo Hevosmaa, NÄE ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Palmu ja EAOO:n presidentti Bernd ”Bobi” Schwenson kertovat, miksi jatkokoulutukseen on nyt syytä tarttua.

– Ilman koulutusta alamme ei kehity vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia, joihin liittyy vahvasti väestön ikääntyminen ja silmäsairauksien määrän lisääntyminen. Korkeasti koulutetut optometristit ovat myös ainoa tapa pysyä mukana pohjoismaisessa kehityksessä, summaa Marjo Hevosmaa SOAsta.

Silmäterveydenhuollon hoitokäytännöt muuttuvat Euroopassa eri tahtiin. Pohjoismaissa kehitys on jo pitkällä, ja korkeasti koulutettuja optometristeja on jo runsaasti. Esimerkiksi Norjassa master-tason ammattilaisia on jo noin 300. Samanlaista tasoa odotetaan myös Suomeen, sillä maa on aina ollut keihäänkärki optikoiden ja optometristien toimenkuvan kehittämisessä.

– Oulussa aloitettu Masters-koulutus tästä loistava esimerkki. Kehotan jokaista Suomessa ammattia harjoittavaa optikkoa ja optometristia vakavasti harkitsemaan tämän tutkinnon suorittamista, kannustaa EAOO:n presidentti Bernd ”Bobi” Schwenson.

”Alan työtilanne on meistä itsestämme kiinni”

Schwensonin mukaan optometristeillä ja optikoilla töitä riittää myös tulevaisuudessa. On kuitenkin alan toimijoista itsestä kiinni, millaista tuo työ tulee olemaan.

– Silmätautien erikoislääkäreiden keskuudessa on tapahtumassa nuorennusleikkaus. Nykyiset kokeneet kirurgit ja asiantuntijat eläköityvät ja siellä kaivataan nuoria kehittymään. Tällöin osa silmätautien erikoislääkäreistä siirtyy keskussairaaloihin ja uusille korkeasti koulutetuille optometristeille syntyy tilaa, NÄE ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Palmu kertoo alan tilanteesta.

Lainsäädännön kehittymien vaatii optometristien jatkokouluttautumista. Tähän liittyy myös rajattu lääkkeenmääräämisoikeus. Suurimmalla osalla alan toimijoista oikeudet jo ovat, mutta vielä ei ole liian myöhäistä hankkia niitä. Oikeudet mahdollistavat silmän kokonaisvaltaisen tutkimuksen ja takaavat siten monipuolisen työnkuvan myös tulevaisuudessa.

– Uskon, että tippaoikeudet herättävät myös kipinän opiskella silmäterveyttä ja kehittää opiskelu- ja tiedonhakutaitoja. Vaikka kokisi, että pupillien laajennukselle on harvoin tarvetta, opittuja taitoja tulee käyttäneeksi jo anamneesissa, Hevosmaa huomauttaa.

Hae nyt: kliinisen optometrian ylempi AMK-tutkinto

Voit hakea alan jatko-opintoihin heti. Oamkin kliinisen optometrian ylempi AMK-tutkinto tarjoaa erinomaiset valmiudet toimia optometrian ja silmäterveyden vaativissa tehtävissä tulevaisuudessa. Jatko-opintoihin kannattaa hakea nyt monestakin syystä:

Opiskelu on ilmaista ja järjestetään etänä. Tutkinto-ohjelmaan kuuluu vain 12 lähipäivää, joten voit suorittaa tutkinnon missä päin Suomea tahansa. Koulutus on ilmainen kaikille EU/ETA-maiden kansalaisille.

Saat 1 500 euron arvoisen stipendin. Haluamme kannustaa alan toimijoita koulutukseen, joten kaikki koulutukseen pääsevät hakijat, jotka ovat NÄE ry:n tai SOA:n jäseniä, ovat oikeutettuja saamaan 1500 €:n Bror Biese -stipendin. Stipendin rahoittavat SOA ja NÄE ry yhdessä.

Voit hyödyntää aikuiskoulutustuen. Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa. Palkansaajan aikuiskoulutustuki muodostuu perusosasta ja ansio-osasta. Aikuiskoulutustuen perusosa on 592,11 euroa bruttona. Yrittäjän aikuiskoulutustuki maksetaan perusosan suuruisena. Saat lisätietoa täältä.

Aikuiskoulutustuki mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun tai voit tehdä lyhennettyä työaikaa, jolloin tuki kompensoi tulonmenetystä. Näin tukiraha riittää myös pidemmälle ajalle.

Myös vanhan optikkotutkinnon suorittaneet tai ilman tippaoikeuksia olevat voivat hakea. Huomaathan, että tutkinto-ohjelman alkaessa, syksyllä 2021, sinulla pitää kuitenkin olla voimassa oleva oikeus lääkkeenmääräämiseen. Voit suorittaa sen ottamalla yhteyttä NÄE-toimistoon (p. 029 3000 900 tai naery@naery.fi).

Toimi pian, sillä haku kliinisen optometrian ylempään AMK-tutkintoon päättyy ke 20.1.2021.

Hae tästä >