Varilux jatkaa innovoinnin rajojen rikkomista

Varilux on rikastuttanut miljoonien presbyooppien elämää ympäri maailmaa, ja Essilor Ltd:n ammatillisista suhteista vastaava johtaja Andy Hepworth muistelee sen innovaatiomatkaa ja uusinta läpimurtoa, Varilux® XR series™ -moniteholinssiä, joka tuli Iso-Britannian markkinoille kesäkuussa.

64 vuotta sitten tapahtuneesta lanseerauksestaan lähtien Varilux on toistuvasti rikkonut teknologian ja innovoinnin rajoja monilla vuosien varrella hakemillaan patenteilla. Tässä seuraamme sen innovointimatkaa ja linssin kehitystä vuosien varrella.

VARILUXIN AIKAJANA

Kokeiltuaan isänsä kaksiteholinssejä vuonna 1950 Bernard Maitenaz alkoi miettiä moniteholinssiä käsitteenä. Vuosien raskaan taistelun jälkeen optiikan ammattilaisia vastaan, jotka eivät pitäneet sitä mahdollisena, Varilux 1 lanseerattiin vuonna 1959 ensimmäisenä moniteholinssinä. 

Sen jälkeen Varilux 2 vakiinnutti vuonna 1972 nopeasti asemansa parhaana presbyopian korjauskeinona, ja vuoteen 1978 mennessä Varilux-linssien käyttäjiä oli jo 12 000.

Keskeinen virstanpylväs riippumattomassa tutkimuksessa oli Essilorin sponsoroima kansainvälinen presbyopiasymposiumi, joka toi yhteen akateemisen tutkimustyön kaikkialta maailmasta, etenkin University of Houstonin tri Irvin Borishin loistavan työn.

Tämä tutkimus johti maailmanlaajuisesti yleisimmin myynnissä olevan Varilux Comfortin, lanseeraukseen vuonna 1993. Sen myötä käyttäjä sai mukavamman lukuasennon. Varilux Comfort oli tosiaan ensimmäinen malli, jossa huomioitiin linssin välialueen alaosan tärkeä rooli (lisäys 85 %) käyttäjän lukiessa paperille tulostettua asiakirjaa. 

Toinen tärkeä innovaatio oli Varilux Ipseon lanseeraus vuonna 2003. Se antoi meille ensimmäisen kerran mahdollisuuden Varilux-linssien räätälöintiin. VisionPrint-järjestelmä mittasi jokaisen lasien käyttäjän silmän ja pään liikkeen. Kun mitattava katsoi sivulla olevaa esinettä, hän liikutti molempia silmiään ja päätään, mutta yksittäisestä mitattavasta riippui, liikuttiko hän enemmän silmiään vai päätään. Tämä kuvio mitattiin, ja sitä käytettiin tämän linssin suunnittelussa.

Nyt siirrytään pikakelauksella Varilux X-series -tuotesarjaan, joka lanseerattiin vuonna 2017. Sen keskeiset ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia, joten käyttäjä voi nähdä selvästi käsivarren etäisyydelle ja erottaa tarkasti yksityiskohdat digitaaliselta näytöltä. 

Keskeinen peruste, joka teki Variluxista tiennäyttäjän, oli LiveOptics-näkökulma, muotoiluprosessi, joka asetti loppukäyttäjän kehitystyön ytimeen. Tutkijat pystyivät keräämään fysiologisia ja käyttäytymistietoja ja varmistamaan, että moniteho-ominaisuudet vastaavat käyttäjien tarpeita.

Variluxin tuorein innovaatio nimeltä Varilux® XR series™, joka lanseerattiin Iso-Britanniassa kesäkuussa, on kuitenkin vienyt suunnitteluprosessin vielä askeleen pidemmälle.

EssilorLuxottican tutkijat ovat ensimmäisen kerran onnistuneet valjastamaan tekoälyn ja yhdistämään sen poikkeukselliseen kuluttajien elämäntyylien tuntemukseensa, minkä tuloksena on syntynyt ensimmäinen silmänliikkeen huomioiva moniteholinssi*.

Nykyään käyttäjien haasteena on informaatioähky. Se pakottaa yli 100 000 silmänliikkeellä päivässä heidät hidastamaan kuvan terävyyden säilyttämiseksi.

Varilux® XR series™ on ensimmäinen silmänliikkeen huomioiva moniteholinssi, joka hyödyntää käyttötottumusperusteista tekoälyä ja yli miljoonaa ainutlaatuista tosielämän tietoa. Ennustamalla lasien käyttäjän näkötoimintaa ja viemällä binokulaarisuuden seuraavalle tasolle XR-motion™-teknologia vähentää optisia eroja linssien välillä ja varmistaa tarkkojen alueiden sijoittamisen juuri kullekin käyttäjälle sopiviin kohtiin.

Tämän ansiosta Varilux® XR series™ -linssit takaavat terävän näön myös liikkuessasi, saavat silmät sopeutumaan ensimmäisestä päivästä lähtien ja mahdollistavat silmien luonnollisen navigoinnin.

Tekoälyn voima piilee tiedon määrässä, laadussa ja monipuolisuudessa sekä sen analysointitavassa. Näkemyksiä ja tietoja on kerätty loppukäyttäjien tilauksista, tosielämän käyttäjien testeistä, myymälöissä tehdyistä mittauksista ja fysiologisista malleista.

Digitaalisen kaksosteknologian avulla pystymme nyt luomaan näkötoimintaprofiilin jokaiselle silmälasireseptille sekä tarjoamaan ensimmäisen silmänliikkeet huomioivan linssin, joka kunnioittaa silmän luonnollista käyttäytymistä.

Tämän ansiosta Essilorin tutkimus- ja kehitystyötiimi pystyi muodostamaan näkötoimintaprofiilin käyttäen virtuaalista mallinnusta tosielämän tehtävien kopioimisessa jokaiselle silmälasireseptille sekä kehittämään linssin, joka tukee silmän luonnollista käyttäytymistä.

Varilux® XR series™ auttaa käyttäjiä hyödyntämään terävää näköä liikkeenkin aikana sekä jopa 49 % laajempaa näkötilavuutta** Varilux X series -sarjaan verrattuna. Riippumattomissa kolmannen osapuolen testeissä 87 % kuluttajista, jotka käyttivät enimmäkseen laadukkaita moniteholinssejä, valitsi kokeiltuaan mieluummin Varilux XR -linssit kuin nykyiset linssinsä ilman muutoksia silmälasireseptissä***.  Lisäksi 95 % käyttäjistä sopeutui uusiin linsseihinsä heti ensimmäisenä päivänä.

Variluxin innovaatioaikajana sisältää myös Varilux Multi-Designin lanseerauksen vuonna 1988, Varilux Panamicin vuonna 2000, Varilux Physion vuonna 2006 ja S Series -sarjan vuonna 2012 ja kaiken kaikkiaan kymmenen linssisukupolvea.

INNOVOINTIMATKA

Varilux on toiminut tiennäyttäjänä suunnittelun keskeisten toimintojen lisäksi myös räätälöinnissä. Linssiä on kehitetty edelleen erilaisilla teknisillä innovaatioilla ja asetettu näin rima presbyooppien näkömukavuutta määritettäessä. Mahdollisimman luontevan näkökyvyn saavuttamiseksi räätälöidyn ratkaisun luomiseksi on asteittain integroitu henkilön käyttäytyminen, silmän vuorovaikutus, verkkokalvo ja aivot.

On upeaa ajatella, miten paljon lukemiseen käyttämämme laitteet ovat muuttuneet vain 30 vuodessa ja samalla sitä, miten presbyooppi pitelee laitetta ja millainen hänen asentonsa on hänen katsoessaan kohdetta.

Juuri tämä tekijä johti Varilux® XR series™ -sarjan suunnitteluun, joten 30 vuotta myöhemmin on selvää, että ymmärrys siitä, mitä ja miten nykyinen linssien käyttäjä näkee, on syy siihen, että Varilux on pystynyt toimimaan tiennäyttäjänä moniteholinssien tehokkuuden kehittämisessä. 

Valmistaessamme linssejämme voimme nyt yhdistää tekoälyn, inhimillisen asiantuntemuksen ja huippuosaamisen. Jatkuvaan innovointiimme osallistuu suuri tutkijajoukko, minkä tuloksena yhdelle linssille saadaan useita patentteja.

Linssi on saavuttanut niin paljon ja jatkaa varmasti edelleen menestyksekästä matkaansa kohti vuosisadan rajapyykkiä. Tulevina vuosina linsseihin ja ihmisten elämiin voidaan odottaa entistäkin upeampia parannuksia.

Voimme vain arvailla, mitä tulevat Varilux-sukupolvet tuovat loppukäyttäjälle, mutta tiedämme, että kulissien takana työskentelevät henkilöt ovat tietoisia siitä, että heidän tehtävänsä on varmistaa, että linssi toimii yhä mittapuuna muille malleille.

Tutkimustiimimme on todennut, että presbyoopin elämä muuttuu jatkuvasti. Tämän päivän yli nelikymppiset ovat paljon vanhempiaan vaativampia tuotteiden suorituskyvyn suhteen eivätkä halua kärsiä ikääntymisen ensimmäisistä merkkejä.  He todella nauttivat elämästä, työskentelevät sekä harrastavat niin monipuolisesti liikuntaa, matkailun ja lukemisen parissa, että he vaativat linssin, joka tukee tätä kaikkea. Nämä presbyoopit ovat ymmärrettävästi huolissaan näöntarkkuuden menetyksestä, mutta Varilux-linssien tulevat sukupolvet pyrkivät puuttumaan ja vastaamaan näihin huolenaiheisiin ja parantamaan heidän elämänlaatuaan näköä parantamalla.

Lisätietoja saatte EssilorLuxottica yhteyshenkilöitä:

Krista Grönlund krista.gronlund@essilor.fi
Toni Puuska toni.puuska@essilor.fi

* Silmänliikkeet huomioivalla tarkoitetaan kahden parametrin huomioimista moniteholinssin suunnittelussa: silmälasireseptin ja näkötoiminnan

**Sisäiset tutkimus- ja tuotekehityssimulaatiot – 2022 – vrt. Varilux® X series™ ja tunnetuimpien kilpailevien linssibrändien keskimääräinen suorituskyky (kuluttajien tuntemien linssibrändien seuranta – riippumaton 3. osapuoli – 2022 – BR/CA/CN/FR/ IN/ IT/UK/US (n=8000)). Näkökentässä huomioidaan näön terävyys ja sujuvuus.

***Ei muutoksia reseptiin:
Varilux® XR series™ – in-life-kuluttajatutkimus – Eurosyn – 2022 – Ranska (n=73 moniteholinssien käyttäjää)​