Näkeminen vaikuttaa moneen – tutustu lasten tarinoihin Lapsennäkö.fi:ssä

Pahimmillaan heikko näkö voi estää harrastamisen tai vaikuttaa jopa käytökseen, ellei siihen puututa. Lapsennäkö.fi:stä löytyy kattavasti tietoa lapsen näön kehityksestä ja sen vaikutuksesta esim. oppimiseen ja kehityshäiriöihin. Sivustolle kerätyt nuorten ja lasten case-tarinat auttavat hahmottamaan, miten näönkorjaus voi muuttaa lapsen arjen nopeastikin.

Hyvä näkeminen on oppimisen, lukutaidon ja siten kaiken osaamisen tärkein lähtökohta, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia. Esimerkiksi keskittymisvaikeudet voivat johtua heikosta näöstä.

Vuoden 2020 alussa lanseerattu Lapsennäkö.fi kokoaa yhteen lasten ja nuorten näkemistä koskevan tiedon. Sivusto on koostettu yhdessä lasten näkemisen asiantuntijoiden kanssa, jotta vanhemmilla ja muilla kasvattajilla olisi käytössään helppo ja ymmärrettävä tietopankki lasten näöstä.

Yksi sivuston osa-alueista ovat digitaalisuus ja älylaitteet, joiden on katsottu edesauttavan lasten likinäköisyyden eli myopian räjähtävää kasvua.

– Haluamme, ettei yksikään lapsi jäisi mistään paitsi ainakaan korjattavissa olevan heikentyneen näön vuoksi. Digitalisaation myötä myös erilaisten näyttöjen käyttö on lisääntynyt, ja kulutamme valtavia määriä teksti-, kuva- ja videosisältöjä päivittäin lapsuudesta lähtien. Pyrimme sivuston avulla herättämään aikuisten tietoisuutta lasten ja nuorten näönkorjauksen tärkeydestä ja mahdollisuuksista, kertoo NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast sivuston lanseeraustiedotteessa.

Sivustolta löytyy kattavasti tietoa esimerkiksi lapsen optikkokäynnistä, näön ja oppimisen yhteydestä, pienten silmien hoitorutiineista ja näön kehityksestä. Näkijät-nimisissä case-tarinoissa ääneen pääsevät lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa. Niiden kautta saa hyvän käsityksen siitä, miten näkeminen vaikuttaa esimerkiksi käytökseen.

Kiukkuiseen käytökseen tuli täyskäännös silmälaseilla 

3,5-vuotiaalla Lukaksella on silmälasit.

3,5-vuotias Lukas sai avun silmälaseista yksivuotiaana. Ennen ratkaisun löytymistä perhe käänsi monia kiviä pojan rajuksi käynyttä käytöstä selvittäessään. Lopulta silmälasit muuttivat kaiken. 

Lue lisää 

15-vuotiaalle Nicolle silmälasit ovat tyyliseikka 

Nico Paasonen on 15-vuotias nuori, jolla on näyttävät ja tyylikkäät silmälasit.

Salibandyurasta haaveilevaa Nico Paasovaaraa lasit eivät ole hidastaneet. Treeneissä käytössä ovat usein kätevät piilolinssit, mutta vapaa-ajalle Nico valitsee tyyliä korostavat silmälasit.  

Lue lisää 

Jalkapalloa harrastavalla Marinalla on lasit joka tilanteessa 

Silmälasien tottuneella käyttäjällä Marinalla on mustat arkilasit.

Pienestä pitäen silmälaseihin tottunut Marina käyttää laseja koko ajan ja joka paikassa. Jalkapalloa viisi vuotta harrastaneella tytöllä on arkilasien lisäksi urheiluun tarkoitetut erikoislasit ja kehyksen päälle kiinnitettävät aurinkolasit. 

Lue lisää