Hyvä käytäntö: Palveluseteli lisää joustavuutta glaukoomapotilaiden vuosikontrolleihin

Lapin sairaanhoitopiirillä on käytössä palveluseteli glaukooman eli silmänpainetaudin vuosikontrolleissa. Setelin tarkoitus on mahdollistaa glaukoomapotilaiden hoito aiempaa joustavammin ja nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Muutaman vuoden käytössä ollut palveluseteli on tarkoitettu glaukooman vuosiseurantaan yksityisellä silmätautien erikoislääkärillä. Setelille on ollut Lapin sairaanhoitopiirin alueella tarve, sillä resurssipulan vuoksi glaukoomapotilaiden hoitoon pääsy on Lapin keskussairaalan silmätautien poliklinikalla ollut hidasta.

Palveluseteli on myös tuonut palvelun lähemmäs potilasta. Lapin sairaanhoitopiirin alue on laaja, eikä monessa kunnassa ole silmätautien erikoislääkärin palveluita. Setelin ansiosta enää ei tarvitse matkustaa jopa satoja kilometrejä vuosikontrollia varten.

– Palveluseteli on tuonut glaukooman hoitoon joustavuutta. Sen ansiosta potilas pääsee omalle silmälääkärille hoitoon lähempänä kotiaan. On hienoa, että sitä tuetaan julkisin varoin, kertoo optometristi ja yrittäjä Pasi Hiukka Brilletistä.

Joustavuuden lisäksi palvelusetelit mm. nopeuttavat hoitoon pääsyä ja tuovat kustannussäästöjä. Optikkoliikkeiden ja niissä työskentelevien ammattilaisten laajempi hyödyntäminen vähentää julkisen silmäterveydenhuollon kuormittumista.

– Asiakkaat ovat tottuneet asioimaan optikkoliikkeissä silmäterveysasioissa. Usein he kysyvätkin palveluseteliasioista ensimmäisenä meiltä eikä sairaanhoitopiiriltä. Siksi optikkoliikkeitä olisi hyvä informoida ja kouluttaa aiempaa enemmän setelin käytöstä.

– Optometristien osaamista voisi hyödyntää myös laajemmin glaukooman hoidon vaikuttavuuden seurannassa. Pystymme jo toteuttamaan monia seurantaan liittyviä asioita, kuten silmänpaineen mittaamista ja näkökenttätutkimuksia. Optometristien ottaminen laajemmin mukaan seurantaan auttaisi silmäpoliklinikoiden resurssipulaan ja kasvaviin hoitojonoihin, Hiukka toteaa.

Näin palveluseteli toimii käytännössä

Lapin sairaanhoitopiirin silmäklinikka arvioi potilaan tilanteen ja päättää sen perusteella, myönnetäänkö potilaalle palveluseteli. Potilas itse viime kädessä valitsee, ottaako setelin vai käyttääkö julkista palvelua.

Sairaanhoitopiiri myöntää yhden peruspakettiin oikeuttavan palvelusetelin vuodessa. Myöntämisen edellytyksenä on KELA-kortissa näkyvä koodi 114, joka vahvistaa hakijan sairastavan glaukoomaa.

Palvelusetelillä tuotettavassa palvelussa tulee silmätautien erikoislääkärin aina

  • tutkia näöntarkkuus
  • tutkia silmänpaineet
  • tehdä mikroskooppitutkimus
  • arvioida silmänpohjat.

Vähintään joka toinen vuosi tulee myös tehdä gonioskopia eli silmän kammiokulman tarkistaminen erityisellä linssillä.

Lapin sairaanhoitopiirin myöntämän palvelusetelin arvo on 61,85 euroa. Palveluntuottaja voi lisäksi periä asiakasmaksuna ns. omavastuuosan, joka voi olla enintään 41,20 euroa. Lisätietoa antaa Lapin sairaanhoitopiirin ohjeistus asiakkaille