Ajureina vastuullisuus ja kiertotalous – Silmo Paris esitteli tulevaisuuden innovatiivisia materiaaleja ja valmistusmenetelmiä

Uusia ekologisia materiaaleja, kiertotaloutta, 3D-mallintamista ja älyteknologiaa hyödyntäviä palveluita: Silmo Paris demonstroi kuinka teknologia mullistaa optista alaa ja vastaa kuluttajien toiveeseen vastuullisista silmälaseista.

Vuoden tärkein optisen alan tapahtuma SILMO Le Mondial de L’Optique -messut järjestettiin Pariisissa syyskuussa. Messut on suunnattu optisen alan ammattilaisille ja kauppiaille ja toimivat alan trendien tärkeänä suunnannäyttäjänä. Silmälasitrendien lisäksi tapahtumassa esitellään alan innovaatioita materiaalien, valmistusmenetelmien sekä teknologioiden saralta. Tulevaisuuteen keskittyvässä Futurology -osiossa tarkasteltiin teknologian roolia vastuullisuuden ennakoinnissa ja ekologisten tuotteiden mahdollistajana.

Vastuullisuuden merkitys kasvaa – kuluttaja ohjaa valinnoillaan

Noin 70 prosenttia ihmisistä tarvitsee silmälaseja jossain elämänsä vaiheessa. Silmälasien linssit ovat yksilöity käyttäjänsä tarpeeseen ja näön muuttuessa silmälaseja uusitaan. Silmälasien valmistukseen käytetään vuosittain 390 miljoonaa litraa vettä. Lisäksi valmistus on erittäin energiaintensiivistä. Noin 10 miljoonaa paria käyttökelpoisia laseja hylätään vuosittain pelkästään Euroopassa ja Amerikassa. (*)

Kuluttajien lisääntynyt valveutuneisuus ympäristöasioista ja vaatimus arvoketjun läpinäkyvyydelle ohjaa ostopäätöksiä ja luo painetta toimialalle systemaattiseen muutokseen.

Kuva: Materialise

Ekodesignista kestävyyttä

Öljypohjaisiin materiaaleihin liittyvät ongelmat ja mikromuovit ovat saaneet valmistajat etsimään vaihtoehtoja muoville erilaisista uusiutuviin luonnonvaroihin pohjautuvista materiaaleista sekä kierrätyksestä. Niin sanottuja ekologisia silmälaseja löytyy tänä päivänä yhä useammilta merkeiltä. Ne ovat valmistettu täysin tai osittain biopohjaisista, kierrätetyistä tai kierrätettävistä materiaaleista. Kestävän kehityksen mukaisessa valmistuksessa hyödynnetään tehokkaasti myös oman tuotannon ja teollisuuden ylijäämiä. Biopohjaisten polymeerien käyttö vähentää niin fossiilisten raaka-aineiden kulutusta kuin kasvihuonepäästöjä.

Silmälaseja risiinipavuista

Yksi optiselle alalle biopohjaisia materiaaleja valmistava yritys on teollisiin erikoiskemikaaleihin keskittynyt ranskalainen Arkema, joka on sitoutunut uusiutuvista luonnonvaroista saatavien ympäristöystävällisten tuotteiden kehittämiseen.

Arkema on edelläkävijä risiinipavuista valmistetun PA 11 -materiaalin kehittämisessä. Materiaalin keveys, joustavuus ja hyvä iskunkestävyys sopivat hyvin silmä- ja suojalasien valmistukseen.

Risiinipapu on nopeasti uusiutuva siemenkasvi, joka kestää hyvin kuivuutta ja jonka viljelyllä on poikkeuksellisen pieni hiilijalanjälki verrattuna muihin polymeerien valmistukseen. Risiinipapua voidaan viljellä hyvin kuivissa olosuhteissa, ja se vaatii vain vähän kastelua ja lannoitusta. Risiinipavun viljely ei kilpaile ruokatuotannon kanssa eikä aiheuta metsäkatoa.

Yli 13 000 työntekijää työllistävällä Arkemalla on useita tuotantolaitoksia Euroopassa, Pohjois- Amerikassa ja Aasiassa sekä noin 1 100 tutkijaa, jotka työskentelevät seitsemässä tuotekehityskeskuksessa Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Arkeman käyttämä riisini viljellään Intiassa, osana vastuullista Pragati Initiative -hanketta, jossa on mukana useita kansainvälisiä risiiniä hyödyntäviä yrityksiä. Arkema tarjoaa materiaaleille myös Virtucycle® -kierrätysohjelman. Risiinistä valmistettuja silmälaseja valmistavat mm. Rudy Project ja Vuarnet.

Kuva: Materialise

3D-mallintaminen optimoi prosesseja ja vähentää hävikkiä

Muoti ja trendit vaikuttavat silmälaseihin ja kuluttajille on alati tarjottava jotain uutta. Yksilöllisyyttä arvostetaan sekä yksilö- että yritystasolla. Korkeat vähimmäistilausmäärät ja suuret varastot rajoittavat kuitenkin tarjonnan monipuolisuutta.

Materialise on vuonna 1990 perustettu belgialainen yritys, joka on johtava silmälasien muotoiluun ja myyntiin digitaalisia 3D-mallintamispalveluita tarjoava globaali toimija.

Perinteisiin menetelmiin, kuten ruiskuvaluun, verrattuna 3D-mallintaminen tarjoaa vapautta tuotteiden suunnittelussa. Sen avulla voidaan mallintaa muotoja, kuvioita ja tekstuureja, joita aikaisemmin oli mahdotonta tai kohtuuttoman kallista testata. Estetiikan lisäksi 3D-tulostus tarjoaa mahdollisuuden testata tuotteiden toimivuutta ennakoiden. Asiakkaalle voidaan tarjota yksilöllistä mukavuutta ja istuvuutta sekä valinnanvapautta vaihdettavien komponenttien avulla. Uusien mallistojen lanseeraaminen ja tuotteiden myynti on aikaisempaa merkittävästi nopeampaa, kun myyntiä voidaan tukea digitaalisin työkaluin.

3D-mallintamisen avulla myös markkinoiden muutoksiin voidaan reagoida kustannustehokkaasti. 3D-tulostus mahdollistaa skaalautuvan massaräätälöinnin taloudellisesti kannattavasti.

Silmälasibrändeille liiketoiminnan kasvattaminen kestävällä tavalla on järkevää sekä ympäristön että liiketoiminnan näkökulmasta. 3D-tulostuksen avulla voidaan optimoida materiaalin käyttöä valmistusprosessissa, vähentää varastohävikkiä sekä parantaa toimitusketjun prosesseja. Nopeatempoisessa maailmassa ketteryys on paras liiketoiminnan mahdollistaja, erityisesti nopeasti muuttuvan muodin alueella.

Lue lisää Materialise 3D-tulostetuista silmälaseista täältä.

(*) Lähde; https://en.silmoparis.com/

Teksti Hanna-Liisa Erkheikki, kuvat silmo & Materialise