Silmähoitajien koulutuspäivät – onnistunut kattaus luentoja ja oppimisen mahdollisuuksia

Toista kertaa järjestetyt Silmähoitajien koulutuspäivät pidettiin 14.-15.3.2024 Helsingissä, hotelli Scandic Pasilassa. Tapahtuma järjestettiin jälleen yhteistyössä Terveystalon kanssa. Ohjelman suunnittelusta vastasi yhdessä NÄE ry:n tapahtumatiimin kanssa silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen, joka toimi myös luennoitsijana yhdessä muiden silmäterveyden huippuasiantuntijoiden kanssa. Koulutuspäivät keräsivät yhteen reilut 130 silmäterveyden ammattilaista ympäri Suomen päivittämään ja laajentamaan ammattitaitoaan.

Koulutuspäivien aiheet koostuivat seuraavista teemoista:

 • Verkkokalvon sairaudet – Mitä OCT kertoo? Miten hoito toteutetaan?
 • Kaihi ja glaukooma
 • Silmän tulehduksia ja hoitokeinoja

Glaukooma – salakavala ja oireettomasti etenevä sairaus

Ensimmäisen päivän luennoista maailmanlaajuisen glaukoomaviikon (10.–16.3.) teemaan sopi hyvin silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi, LT Anu Vaajasen luento Glaukooman diagnostiikka ja hoito, mikä sai erinomaista palautetta myös palautekyselyn vastaajilta.

Luennon runko muodostui salakavalan glaukooman määrittelystä, sen diagnostiikasta ja hoidosta. Tämänhetkisen tiedon perusteella glaukooman ainut hoitomuoto on silmänpaineen alentaminen. Silmänpaineen alentamiskeinoja on kolme: laser, lääkehoito ja kirurginen hoito.

”Oli herättelevä luento siitä, miten monimutkainen sairaus glaukooma on ja kuinka paljon on vielä sellaista, mitä glaukoomasta ei tunneta tai tiedetä”, sanoo NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast luennosta.

Luennon lopuksi Vaajasen viesti kiteytyi seitsemään kohtaan:

 • Glaukooma on krooninen, etenevä näköhermon sairaus
 • Tärkeimmät taudin riskitekijät ovat ikääntyminen ja korkea silmänpaine, mutta näköhermo voi sairastua, vaikka silmänpaine ei nousisi 
 • Oireettomana salakavala
 • Hoitamattomana voi johtaa putkinäön kehittymiseen ja lopulta sokeutumiseen
 • Parantumaton
 • Hoidon tavoitteena on pysäyttää ja/tai hidastaa taudin eteneminen
 • Tämänhetkisen tiedon perusteella ainut hoitomuoto on silmänpaineen alentaminen.

Silmäallergioiden systemaattisella hoidolla tuloksia

Toisen päivän luennoista silmäallergioiden dosentti Osmo Karin aihe Silmäallergian nykyhoidot tarjosi kattavan paketin ajankohtaista tietoa alkavaan allergiakauteen.

Hän avasi luennossaan muun muassa sitä, miksi allergiat ovat lisääntyneet länsimaissa erityisesti elintason nousun myötä, miten erilaisin tavoin voi tunnistaa onko kyseessä allergia vai ei ja miten erilaisia allergisia oireita voi hoitaa riippuen esimerkiksi siitä onko kyseessä akuutti vai krooninen allerginen sidekalvon tulehdus eli konjuktiviitti.

”Allergioista kärsiviä on koko ajan enemmän ja enemmän. Oli lohdullista ymmärtää, kuinka hyviä hoitotuloksia allergioiden systemaattisella hoidolla voidaan saavuttaa”, summaa luennon antia Tast.

Silmähoitajien alaosaston ohjausryhmä aloitti toimintansa

NÄE ry:n hallitus perusti jo aiemmin Silmähoitajille oman alaosaston. Nyt koulutuspäivien yhteydessä silmähoitajien alaosastolle valittiin ohjausryhmä suunnittelemaan ja toteuttamaan silmähoitajien näköistä koulutusta ja toimintaa.

Alaosaston ohjausryhmän puheenjohtajaksi valittiin Anni Parkkonen, varapuheenjohtajaksi Heli Kuokkanen ja jäseniä ovat Julianna Parkkila, Essi Vehanen, Kati Nieminen, Anne Seppänen ja Merja Nurmilehto.

”Alaosasto tehtävänä on osaltaan varmistaa, että koulutuspäivien sisältö vastaa tulevaisuudessakin silmäterveyden asiantuntijoiden koulutustarvetta”, kertoo Tast.

NÄE ry kiittää runsaasta palautteesta – arvokkaat kehitysehdotukset huomioidaan

Tähän mennessä palautekyselyyn on vastannut hienot 39 % osallistujista. Kokonaisarvioi (asteikko 1–10) luentojen osalta on 8.45, koulutuspäivien hyödyllisyys omalle työlle 8.41 ja koko tapahtuman osalta 8.57. Vastausaikaa on 22.3.2024 asti.

Palautteissa korostuvat koulutuspäivien tarpeellisuus oman työn osalta, mahdollisuus oppia uutta ja luentojen anti. Poimintoja palautteista:

 • Kiitos kaikille tällaisesta mahdollisuudesta oppia uutta!
 • Mahtavaa, että tällaisia tapahtumia järjestetään!
 • Päivät olivat erittäin antoisat. Olen itse ollut silmähoitajana vähän alle vuoden ja tämä oli todella tarpeellinen ja hyvä koulutus minulle.
 • Ruusuja järjestäjille, mahtava tapahtuma ja tarpeellinen!
 • Toivotaan, että tämä tulee jatkumaan!
 • Aikataulutus oli kiva, että ekana päivänä luennot pidempään ja toisena päivänä lopeteltiin ajoissa. Kiitos mahtavasta tapahtumasta!
 • Glaukoomasta pidetty esitys erityisesti ansaitsee ruusut, aivan mahtava luennoitsija!

Palautteet tarjosivat kehitysehdotuksiakin esimerkiksi tilojen, muistiinpanovälineiden, näyttelyn ja verkostoitumismahdollisuuksien suhteen.

 • Näyttelyyn enemmän aikaa.
 • Pöydälliset paikat olisivat olleet mukavammat. Lisäksi olisi voinut olla tarjolla joko muistiinpanovälineitä tai luentomateriaali paperisena. Näyttelyä toivoisin laajempana, nyt oli vain muutama edustaja.
 • Vielä olisin toivonut verkostoitumista, eli tutustumista toisiin ryhmiin.
 • Pitäkää monipuolisena luennot, jos pystytte.

”Kiitos kaikille mukana olleille, te teitte tästä hienon tapahtuman. Silmähoitajien koulutuspäivien suosio yllätti meidät positiivisesti. Halusimme tarjota mahdollisuuden osallistumiseen mahdollisimman monelle ja kasvatimme osallistujamäärää, minkä seurauksena tila oli tänä vuonna hieman toivomaamme ahtaampi. Ensi vuodeksi etsimme osallistujamäärää ja tarvetta paremmin vastaavat tilat”, sanoo NÄE ry:n tapahtumista vastaava Hanna-Liisa Erkheikki.