Optometrian Eettinen Neuvosto (OEN) on julkaissut ensimmäiset kaksi optometristeille tarkoitettua kliinistä ohjetta: kaihi ja anamneesi. Ohjeiden tarkoituksena on tukea optometristeja työssään lainsäädännön muuttuessa ja väestön ikääntyessä sekä taata silmäongelmista kärsiville asiakkaille aina yhtä laadukas näöntutkimus.
Optometrian Eettinen Neuvosto (OEN) on julkaissut ensimmäiset kaksi optometristeille tarkoitettua kliinistä ohjetta: kaihi ja anamneesi. Ensi kesään mennessä ohjeita julkaistaan lisää.
Taustana kliinisille ohjeille on OEN:n Hyvä optometristin tutkimuskäytäntö -ohjeistus. Kliinisten ohjeiden tarkoitus on tukea optometristia toimimaan oikein ja antaa tietyistä silmäterveyden ongelmista, kuten kaihista, kärsivien asiakkaiden tutkimukseen ja hoitoon yksityiskohtaisempia ohjeita.
Kliiniset ohjeet osaltaan myös valmistavat optometristeja hallituksen keväisen kehysriihipäätöksen mukaisen ammattihenkilöasetuksen 16 pykälän poistamiseen.
Suomen Optometrian Ammattilaiset ry Soan puheenjohtaja Riikka Torvela näkee kliinisten ohjeiden olevan merkittävä lisä optometristin työkalupakissa.
”Kliiniset ohjeet ovat merkittävässä roolissa tukemassa ammattilaisia työssään, kun ammattihenkilöasetuksen 16 pykälä ja siihen liittyvät rajoitteet poistuvat lähitulevaisuudessa. Ohjeista on jatkossa hyötyä myös alan opiskelijoille.”
Kliiniset ohjeet tukevat optometristin työtä asiakaskunnan ikääntyessä
Optometristi on usein ensimmäinen terveydenhuollon ammattilainen, jonka palveluiden piiriin hakeudutaan näön heikentyessä tai silmäoireiden ilmaantuessa. Erilaisista silmäsairauksista kärsiviä asiakkaita on optometristien näöntutkimuksissa jo nyt runsaasti, ja määrän nähdään lisääntyvän tulevina vuosina.
Väestömme ikääntyy ja ikääntyminen on merkittävin kaihin riskitekijä. Nyt julkaistu kliininen ohje kaihista keskittyy syntytavan mukaan luokiteltuun vanhuudenkaihiin. Kliininen ohje pitää sisällään muun muassa tekijät, joihin optometristin on hyvä erityisesti kiinnittää huomiota näöntutkimuksen yhteydessä ja mitä asioita asiakkaalle tulee kertoa.
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast kuvaa kliinisten ohjeiden valmistumisen ajoittuvan optometristien työn kannalta erinomaiseen hetkeen.
”Ikivanhojen rajoitteiden poistuessa lähitulevaisuudessa optometristit saavat vihdoin hyödyntää koko osaamistaan. Jäsenyrityksemme ovat vahvasti sitoutuneet tuomaan kliiniset ohjeet osaksi omia käytänteitään. Ohjeet antavat optometristeille tutkimusnäyttöön perustuvat ohjeet yleisimpien silmäterveyden ongelmien tutkimiseen.”
Hyvä anamneesi ohjaa silmäterveyden tutkimista
Anamneesin eli esitietojen kliininen ohje tukee optometristia asiakkaan näkö- ja silmäterveysongelmien kartoittamisessa. Tarkoituksena on kerätä tietoa näköjärjestelmän toiminnasta ja tekijöistä, jotka saattavat altistaa tietyille yleis- ja silmäsairauksille. Siinä selvitetään muun muassa asiakkaan perustiedot, näkemiseen liittyviä tietoja, oireita ja lääkityksiä, elämäntapoja ja muita terveydentilaan vaikuttavia tekijöitä.
“Suomi on viimeinen pohjoismaa, missä aloitetaan optometristeille tarkoitettujen kliinisten ohjeiden julkaiseminen. Muissa pohjoismaissa optikkoliikkeet ja siellä toimivat optometristit ovat vuosikymmeniä olleet kiinteä osa perusterveydenhuoltoa. Meillä tähän pisteeseen ollaan pääsemässä ammattihenkilöasetuksen 16 pykälän lähiaikoina poistuessa”, sanoo Optometrian Eettisen Neuvoston puheenjohtaja Tiina Toivonen.
Kliiniset ohjeet on laatinut Optometrian Eettinen Neuvosto. Ohjeet perustuvat Oulun ammattikorkeakoulun kliinisen optometrian ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon lopputöihin ja ne sisältävät kansainvälisen ja kansallisen tutkimusnäytön läpikäymisen.
Optometrian Eettinen Neuvosto (OEN) ohjaa ja valvoo optometristien eli laillistettujen optikkojen ammatinharjoittamista. OEN:n toimintaa ylläpitävät Soa ja NÄE ry.
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry edustaa kattavasti optikko-, silmälääkäri- ja silmälaboratoriopalveluita tuottavia optikkoliikkeitä, alaa palvelevia valmistajia, maahantuojia, tukkukauppoja sekä henkilö- ja koulutusorganisaatioita.
Suomen Optometrian Ammattilaiset ry Soa on optometristien, optikoiden, optometristiopiskelijoiden ja näönhuollon tehtävissä työskentelevien oma ammattiyhdistys. Soa on osa Toimihenkilöliitto Ertoa.
Lisätietoja
Panu Tast
toimitusjohtaja, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry
040 542 2227, panu.tast@naery.fi
Riikka Torvela
puheenjohtaja, Suomen Optometrian Ammattilaiset ry Soa
040 538 5108, riikka.torvela@erto.fi
Tiina Toivonen
puheenjohtaja, Optometrian Eettinen Neuvosto OEN
041 528 5679, tiina.toivonen@yrittajat.fi