Ilotulite voi aiheuttaa silmävamman – muista suojalasit

Väärään suuntaan lentäneet uuden vuoden ilotulitteet ovat aiheuttaneet vuosittain silmävammoja. Ilman suojalaseja ilotulite voi saada aikaan esimerkiksi silmän tai silmänympäryksen palovamman. Tuoreesta Silmätapaturmaoppaasta löydät ohjeet, mitä tällaisessa tilanteessa tulee toimia.

Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle. Myös ilotulitteiden katsojan kannattaa varustautua suojalaseilla, sillä väärään suuntaan lentävä ilotulite voi aiheuttaa silmävammoja myös sivustaseuraajille. Suojalasit ovat halpa ja helppo keino suojata silmät ilotulitteiden kipinöiltä ja mahdollisilta harhautuneilta ilotulitteilta. Samalla kun hankit ilotulitteita, osta myyntipaikasta suojalaseja kaikille, joiden kanssa aiot ilotulittaa.

Tutustu ilotulitteen käyttöohjeeseen hyvissä ajoin etukäteen ja noudata näitä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ohjeita. Muistathan, että alaikäisiltä ilotulitteiden käyttö on joka tilanteessa ja myös aikuisten seurassa kielletty. Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä 31.12.–1.1. kello 18–02 välisenä aikana.

Ilotulite voi aiheuttaa silmän palovamman

Ilotulite voi saada aikaan esimerkiksi silmän tai silmänympäryksen palovamman. Se ilmenee silmäkipuna, näön heikkenemisenä, roskan tunteena, silmän vetistymisenä ja valonarkuutena vamman vakavuudesta riippuen. Hoida silmän tai silmän alueen palovammaa näin:

Palovamma-aluetta voi jäähdyttää viileällä vedellä ja painamalla kevyesti kylmäpussia sideharsokerroksen päällä vamma-aluetta vasten.

Kostutustippojen annostelu silmään voi tietyissä tilanteissa helpottaa

Kipulääke voi lieventää palovammasta seuraavaa kipua

Silmä kannattaa peittää puhtaalla siteellä hoitoon hakeutumisen ajaksi

Terveyskeskuspäivystykseen tulee hakeutua välittömästi ensiavun jälkeen.

Lisätietoa silmän erilaisista vammoista löydät juuri julkaistusta Silmätapaturmaoppaasta, joka on kattava yhteenveto erilaisista silmiin kohdistuneista tapaturmista ja niihin liittyvistä toimintaohjeista. Se tarjoaa tietoa ja neuvoja ennaltaehkäisyyn, itsehoitoon ja hoitoon hakeutumiseen. Oppaassa käydään oire- ja tapaturmalähtöisesti läpi erilaisia silmätapaturmia. Jokaisen tapaturman ja oireen yhteyteen on kirjattu myös mahdollinen ensiavun ja hoitoon hakeutumisen ohjeistus.

Oppaasta löytyvät myös Myrkytystietokeskuksen, päivystysavun ja hätäkeskuksen numerot.

Lue lisää