Vaikka vuotta 2024 onkin vielä muutama viikko jäljellä, on ennen joulunviettoon hiljentymistä sopiva hetki katsoa kulunutta vuotta. Se nimittäin jää useammallakin eri tavalla historiankirjoitukseen.
Koko alkuvuoden ajan Näen toimiston tiimi valmisteli viimein livenä Helsinkiin kokoontuneen Euroopan Optometrian Akatemian (EAOO) ja Euroopan Optometrian Neuvoston (ECOO) kokouksia. Niiden osalta sekä kärsivällisyys että NÄE:n taloudellinen kestokyky palkittiin, sillä tapahtumasta tuli kansainvälinen menestystarina, jota on hehkutettu alan julkaisuissa runsaasti myös jälkikäteen. Oli sitä tosin harjoiteltukin. Ensimmäisen kerran tapahtuma rakennettiin toteutusvalmiiksi jo COVID-vuonna 2020, mutta silloin tapahtuma jäi pandemian vangiksi ja peruutettiin. Lähes sama toistui myös 2021, vaikka tapahtuma toteutettiinkin verkkotapahtumana. Viimeinkin tänä vuonna Suomi ja Helsinki saivat loistaa eurooppalaisen optometrian väitöskirjatutkimuksen parrasvaloissa.
Sopivasti Helsingin konferenssin alla optinen ala sai megaluokan uutisen hallituksen kehysriihestä. Allekirjoittaneen työpöydällä ensimmäisestä työpäivästä alkaen olleesta optikkotoiminnan rajoitteiden, siis terveydenhuollon ammattihenkilöasetuksen 16 §:n, poistamisesta saatiin viimein päätös. Toimeenpano on nyt Sosiaali- ja terveysministeriössä käynnissä ja valmista pitäisi tulla vuoden 2025 kuluessa.
Ei kahta ilman kolmatta! Myöskin toukokuussa, Helsingin konferenssin jälkimainingeissa, ECOO:n Accreditation Agency nimittäin myönsi Metropolia AMK:n optometrian tutkinto-ohjelmalle täyden akkreditoinnin kaikkien aikojen kuudentena eurooppalaisena korkeakouluna/yliopistona. Täysi akkreditointi osoittaa, että suomalainen optometristi AMK-tutkinto on jo pitkään ollut täysin vertailukelpoinen suhteessa muihin EU-alueen tutkintoihin; suorastaan parasta A-ryhmää. Akkreditointiakin on yhdessä ammattikorkeakoulujen kanssa tehty lähes vuosikymmen, joten sekin polku on ollut pitkä.
Vuoden 2024 onnistumiset ovat hyvä esimerkki vaikuttamistyön usein ajallisesti pitkistä ja sitkeyttä vaativista sykleistä. Vaikuttamisessa onnistuminen vaatii paitsi systemaattista työtä, taloudellisia resursseja ja toistoja, niin usein myös luovuutta ja riskinottokykyä. Erityisesti Metropolia AMK:n tiimin edessä haluan nöyrästi ottaa hatun päästä – on hienoa, miten tiukasti säännelty suomalainen AMK-tutkinto saatiin taipumaan kansainvälisen akkreditoinnin vaatimuksiin.
Yhdessä kohti tulevaa
Muutosten keskellä on ollut erityisen upeaa huomata, miten entistä laajemmalle joukolle alan ammattilaisia on avautunut näkymä eurooppalaisen optometrian ytimeen ja samalla alan kotimaisen lainsäädännön mahdottomuuteen siinä joukossa. Hienointa on ollut, että muutoksen sarastaessa päätimme yhdessä kääriä hihat ja auttaa kaikki halukkaat uuden alkuun. Tästä auttamisen halusta syntyi ”Kohti tulevaa”-webinaarisarja. Siinä lähes kaikkia keskeisiä alan toimijoita edustavat huippuosaajat ovat yhdessä jakaneet osaamistaan alan yhteiseksi hyväksi. Harjoituksella olemme yhdessä halunneet mahdollistaa jokaiselle optikolle ja optometristille hallitun siirtymän laajempaan työnkuvaan, johon kuuluvat niin lapset, leikatut silmät kuin silmäsairaatkin. Kun vielä muutama viikko sitten saimme päivänvaloon historian ensimmäiset, suomalaisille optometristeille laaditut kliiniset ohjeet, niin tästä on vähintäänkin hyvä ponnistaa yhdessä uuteen vuoteen.
Uskon, että olemme hyvällä tiellä. Hyvää joulua ja menestyksekästä vuotta 2025!
Panu Tast
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja